Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

De ska jobba mindre – men med samma lön

Ingrid Karlsson, 87 år, som bor på Svartedalens äldreboende, får hjälp av undersköterskorna Carina Dahl och Arian Hällgren.
Ingrid Karlsson, 87 år, som bor på Svartedalens äldreboende, får hjälp av undersköterskorna Carina Dahl och Arian Hällgren. Foto: Peter Claesson

Jobba sex timmar per dag i stället för åtta – med bibehållen lön. I morgon, måndag, inleds ett försök med förkortad arbetstid på Svartedalens äldreboende i Göteborg. Det följs med stort intresse både i Sverige och utomlands.

– Jag tror att det här är framtiden, säger undersköterskan Arian Hällgren.

Det är kaffedags inne på 87-åriga Ingrid Karlssons rum. Arian Hällgren och kollegan Carina Dahl kommer med brickan. Det här är ett av de sista passen med åtta timmars arbetsdag för de båda undersköterskorna – i alla fall på ett tag.

Från och med måndag börjar 70-talet anställda vid Svartedalens äldreboende på Hisingen att arbeta sextimmarsdag – och de behåller sin lön. De är pionjärer i ett årslångt försök inom Göteborgs kommun, som vill utreda effekterna av en arbetstidsförkortning.

Carina Dahl, som arbetat 28 år på Svartedalen, är positiv.

– Det känns fantastiskt att få den här möjligheten och jag tror att det kan bidra till att man blir mindre sliten. Många klagar på att de har ont, säger hon och berättar att hon ska använda den ökade ledigheten till att börja simma regelbundet.

Även Arian Hällgren betonar hälsoaspekten, men ser även vinster ur samhällets perspektiv.

– Det är svårt att skapa nya jobb. Då måste vi dela på dem som finns och låta fler komma in på arbetsmarknaden, säger hon.

Försöket, som har en budget på åtta miljoner, innebär att äldreboendet gör 14 nyanställningar. Till det kommer ytterligare minst fyra personer som återvänder från föräldraledighet.

Johanna Leppänen, som är enhetschef på äldreboendet, säger att schemaläggningen varit den stora utmaningen inför försöket, som hon bara ser fördelar med.

– Jag tror det kommer att gynna alla. Personalen får mer tid att vila upp sig på samt nya medarbetare de kan dela ansvaret med, vilket också kommer att gynna de boende.

Hon berättar att en del av personalgruppen sagt att de hellre skulle använda förkortningen från 37 till 30 timmars arbetsvecka till att vara ledig fler hela dagar, men att det inte varit någon som avböjt att vara med i projektet, som kommer att följas med stort intresse, inte bara i Sverige. Medier från bland annat Kina, USA, Ryssland, Storbritannien och Peru har gjort inslag.

Bengt Lorentzon kommer att vara följeforskare med syftet att ge Göteborgs kommun underlag för framtida politiska beslut. Det har gjorts försök med sextimmarsdag tidigare, men Lorentzon menar att man nu tar ett bredare grepp genom att göra en parallell studie på ett närliggande äldreboende, där personalen kommer att fortsätta med åttatimmarsdag.

Det är framför allt tre områden som intresserar forskaren: hälsoeffekter – både subjektiva och objektiva – sjukfrånvaro och arbetsmarknadsmässiga konsekvenser.

– Det kan vara så att arbetstidsförkortning skapar en ökad effektivitet både bland personal, för de boende och för samhället. Det är det vi ska undersöka, säger Lorentzon.

Ingrid Karlsson, som bott på Svartedalen i ett och ett halvt år, hoppas att projektet inte ska innebära alltför stora förändringar.

– Jag är lite orolig för att det ska bli för mycket ny personal, säger hon och intygar att sex timmars arbetsdag är något helt annat än hon är van vid efter en yrkeskarriär som arbetsledare för städarna på varvet i Göteborg.

Fakta: Projektet beräknas kosta 8 miljoner kronor

Försöket i Göteborg har drivits fram av stadens rödgröna majoritet. Avsikten är att få ett underlag för beslut om sextimmarsdag kan vara en framtid på kommunens arbetsplatser.

Projektet kommer att pågå i ett år bland 70-talet anställda på Svartedalens äldreboende, som kommer att börja arbeta i pass som är 5–7 timmar långa, totalt 30 timmar/vecka.

Deltagarna kommer att få fylla i en enkät före, under och efter projektet. Samtidigt ska deras hälsa kontrolleras. Parallellt ska forskaren Bengt Lorentzon även studera personalen på ett närliggande äldreboende, där man fortsätter med åttatimmarsdag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.