Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

De vågade byta jobb

Foto: Privat, Jörgen Eriksson, Anette Nantell

De vågade ta steget. Hälften av svenskarna drömmer om att byta jobb – här är tre personer som lämnat framgångsrika karriärer för en ny bana.

Foto: Privat

Nina Liljeqvist, 42 år, tidigare konsult inom ekonomi, nu lärling på Skansens krukmakeri:

Jag visste inte vad jag ville efter studenten och provade mig fram i några år. Efter ett tag sökte jag till ekonomprogrammet. Det kändes som ett rationellt val, men inget jag brann för. Efter examen jobbade jag som ekonomiansvarig på ett internetbolag, och sökte mig sedan vidare till ett stort konsultbolag. Jag fick snabbt mycket ansvar och jobbade med många roliga kunder. Men jag märkte att det blev allt svårare att räcka till både hemma och på jobbet. I samma veva fick jag ett erbjudande om befordran, vilket skulle innebära ett ännu större ansvar.

Läs mer: Yrken där chansen är störst att få jobb – inte bara högskoleutbildade som ligger bra till

Då insåg jag att det inte gick längre, och sa upp mig. Jag var först inte säker på vad jag skulle göra, men har alltid varit praktiskt lagd och var mycket i keramikverkstäder på Gotland under barndomen. Efter ett tag hittade jag Hantverksakademin som har tvååriga lärlingsutbildningar. Jag tog kontakt med Skansens krukmakeri och fick en plats som lärling. Det är en utmaning att kombinera en heltidsutbildning med familjelivet, men jag är helt säker på att det här är rätt val för mig.

Det kan vara svårt att lämna en trygg karriär, men det viktigaste är att våga lyssna på sitt inre. I framtiden hoppas jag kunna försörja mig som krukmakare samt driva keramikkurser för barn och vuxna.

Foto: Jörgen Eriksson

Stefan Hallsback, 52 år, tidigare teknikkonsult, nu drifttekniker på Inovyn:

Efter 26 år på IBM som tekniker, servicemanager och projektledare kände jag att var dags att gå vidare. Jag och familjen bor på Tjörn, och mycket handlade om att jag ville jobba närmare dem. Men det är inte lätt att ta steget från en fast anställning, och jag kände också att jag höll på att bli för gammal för att söka nytt arbete.

När jag slutat på IBM tog jag först busskörkort och jobbade som chaufför. Sedan hittade jag en YH-utbildning i Stenungssund till drifttekniker inom kemisk industri. Utbildningen var på två år, och nästan hälften av den tiden var praktik. Under utbildningen kunde jag ibland känna ”vad håller jag på med?” Vi var inte garanterade jobb, och arbetsmarknaden såg inte jätteljus ut.

Det var en stor lättnad när jag fick jobb på min gamla praktikplats efter examen. Jag kan sakna friheten som konsult, men samtidigt är det underbart att få mer tid till familjen. Jag trivs väldigt bra på min arbetsplats, och har som mål att försöka väva in kunskaper från mitt ”gamla” arbetsliv när det gäller data och projektledning. Jag tror definitivt att det kan vara en fördel att börja plugga igen som äldre. Jag kände att jag hade en annan mognad, och kunde sätta saker i ett större sammanhang.

Foto: Anette Nantell

Susanna Lundh, 28 år, tidigare forskare på KTH, nu högstadielärare i Husby:

Jag har alltid varit intresserad av läraryrket, och jobbade ett år på en förskola efter studenten. Jag hade väldigt bra gymnasiebetyg, och det kändes som ett mer naturligt val att söka till KTH än Lärarhögskolan. På KTH läste jag bioteknik. Utbildningen var kul, men jag hade svårt att se vad jag skulle jobba med. Mycket av arbetet bedrivs i labb, och jag har alltid trivts med att jobba nära människor. Efter examen sökte jag en doktorandtjänst på KTH. När jag hade börjat där insåg jag att det jag gillade mest var att undervisa. Situationen började kännas mer och mer fel. Efter ett år såg jag en annons om ett lärarvikariat.

Jag funderade i en månad och var väldigt nervös över att lämna forskarbanan. Men när jag väl bestämde mig kände jag bara en stor lättnad. I efterhand har jag aldrig tvivlat. Visst, första tiden som lärarvikarie var tuff, men jag kände direkt att jag hade hamnat rätt. Efter vikariatet sökte jag till Teach for Swedens ledarskapsprogram. Nu, efter deras utbildning, är jag lärare i matte, NO och teknik och älskar mitt jobb. Det är lätt att glömma att de flesta yrkesliv är långa, och att man faktiskt har råd med att ens karriärväg kan bli lite krokig. Jag tror att man uppskattar nästa jobb lite mer om man har valt att byta bana.

Läs mer: Tre av fem drömmer om att byta jobb

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.