Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

”Det är inte så roligt att bli hemburen från firmafesten”

En sommarfest med jobbet kan vara en trevlig tillställning – men det kan också sluta i en katastrof. Här kommer några goda råd för en lyckad kväll.

Skandaler, fylla och allt för privata samtal med den halvbekanta kollegan – ordet ”firmafest” associeras ofta med pinsamheter. Men festen med jobbet kan vara en lättsam, rolig tillställning och ett ypperligt tillfälle att lära känna nya personer inom organisationen.

– Det viktigaste är att de anställda har det trevligt och får med sig något positivt att prata om dagen efter. Under en lyckad fest har människor knutit kontakter som kan leda till nya samarbeten, säger Dennis Jacobsson, eventchef och partner på Micael Bindefeld AB.

Ofta är det någon inom organisationen som har fått ansvar för att arrangera tillställningen. Praktiska detaljer kan vara viktiga att tänka på i ett tidigt stadium. Dennis Jacobsson säger att lokalerna ska anpassas efter organisationen – men det behöver inte betyda att det kan vara fel att överraska med något oväntat. Bordsplacering kan vara ett sätt att se till att personer som inte umgås i vanliga fall kan byta erfarenheter med varandra och ett tema kan vara ett sätt att skapa gemenskap. Fri bar är däremot inte att rekommendera, menar han.

– Det kan ingå vin till maten men efter middagen behöver det inte vara fri bar för att kännas generöst. Jag anser snarare att det är bra om det finns något sorts hinder för att dricka sig alldeles för full, säger Dennis Jacobsson.

Den viktigaste förutsättningen för en lyckad fest är att tänka på syftet och därefter anpassa helheten. Även om budgeten är snäv är det bra att det finns ett uttänkt koncept från början till slut.

– Det gäller allt ifrån inbjudningskort till mottagande och dekor. Det får gärna finnas en röd tråd. Det behöver inte vara lyxigt men det ska vara genomtänkt.

För gästerna finns det också flera saker som tål att tänkas på inför festen med jobbet. Vett- och etikettexperten Mats Danielsson tycker att alla som kan ska försöka att gå på festen. Om det inte finns en given klädkod är rekommendationen att klädseln ska vara lite finare än vardagskläder. Ett par chinos, skjorta och kavaj kan vara ett säkert kort för män. En snygg, enkel klänning eller finare byxor rekommenderas som klädsel för kvinnor. Viktigt att tänka på är att företagsfesten inte är det rätta forumet för att göra upp med chefen om gamla oförrätter, menar Mats Danielsson. Det är inte heller det bästa tillfället att vara kung i baren.

– Det är en arbetssituation så det är bra att tänka på att inte bli för berusad. Det är inte så roligt att bli hemburen från företagsfesten, säger han.

Ofta vill företagsledningen att de anställda ska få chansen att lära känna nya personer under festen. Ett tips kan vara att förbereda samtalsämnen redan före festen, utifall konversationen med bordsgrannen skulle gå trögt.

– Om personen bredvid är någon som inte alltför pratsam så kan man ställa frågor. Ämnena kan vara lite ryggradslösa, som att fråga vad personen gör på fritiden. Visar man sig intresserad så slutar det ofta med att man får frågor tillbaka, säger han.

Det finns ingen anledning att undvika att prata om privata saker på festen

– Det är det som är roligt. Syftet är ju att få en bild av sina arbetskamrater som man inte har haft förut.

Om det ändå skulle gå snett kan det vara läge att göra en pudel, menar han.

– Om du har gjort bort dig ordentligt får du be om ursäkt. Ta det så fort du hinner. Om det är något du tycker är mer pinsamt än andra och om ingen annan har farit illa, släpp det och gå vidare.

Fakta. Så beter du dig på firmafesten

Vett- och etikettexperten Mats Danielssons tips till dig som ska gå på fest:

1 Gästen gör festen så ta med ditt bästa humör. Roa andra mer än dig själv.

2 Tänk på vad du säger och gör, det är fortfarande din arbetsplats. Du blir ihågkommen.

3 Försök använda festen till att lära känna nya kolleger. Passa på att prata med personer du inte känner.

Fakta. Så fixar du firmafesten

Festfixaren Dennis Jacobssons tips för en bra fest:

1 Tänk på helheten. Ha ett genomtänkt koncept från början till slut.

2 Undvik fri bar.

3 Tänk igenom valet av lokal noga. Om festen ska vara utomhus måste det finnas någon typ av tak.

4 Ha gott om tid till planering och inse att det krävs mycket arbete om festen ska bli lyckad.

5 Förlägg eventuella aktiviteter till resan till eller från festen. Ribbåtar till skärgårdslokalen eller en aktivitet på bussen kan fungera bra. Låt deltagarna i stället koncentrera sig på själva evenemanget när de väl är på plats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.