Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

”Det bästa är att se kunderna bli starkare och modigare”

Arbetet som personlig tränare är nästan terapeutiskt ibland. ”Många vill prata och man måste kunna ta människor och få dem att känna sig bekväma”, säger Claudia Gård.
Arbetet som personlig tränare är nästan terapeutiskt ibland. ”Många vill prata och man måste kunna ta människor och få dem att känna sig bekväma”, säger Claudia Gård. Foto: Magnus Hallgren

Kärleken till träning och hälsa fick Claudia Gård att starta eget och bli personlig tränare. Men branschen är inte helt enkel att slå sig fram i. Som säkerhet har hon fortfarande kvar sitt fasta jobb som polis.

Början av januari innebär högsäsong för träningsindustrin. Claudia Gård som driver eget företag som personlig tränare sedan 1,5 år tillbaka ser fram emot den anstormning som alla nyårslöften brukar innebära.

– Det bästa med jobbet är energin jag får av kunderna. Det är fantastiskt att se deras utveckling när de blir starkare och modigare.

Kunderna kontaktar Claudia Gård av vitt skilda anledningar. Men många har gemensamt att de vill ha hjälp med att komma i gång med träningen och inte känner sig helt bekväma med att gå på gymmet.

– Vi ser hälsan som en helhet och därför börjar vi alltid med att ha ett samtal med kunden. Det här jobbet handlar inte bara om träning, det handlar också om mental hälsa och det gäller att vara en bra lyssnare, säger hon.

Efter samtalet kommer Claudia Gård och kunden överens om ett träningsupplägg.

– Ofta kan mina tankar och kundens tankar om hur träningen ska läggas upp variera stort. Många tror till exempel att de orkar mindre än vad jag ser att de klarar av.

Claudia Gård har alltid tyckt om att träna och tävla. När hon var yngre spelade hon fotboll och under utbildningen till polis deltog hon i flera tävlingar tillsammans med klasskamraterna. Hon har också tävlat i löpning.

– Jag har länge drömt om att jobba med mitt stora intresse och efter uppmuntran från vänner och kolleger valde jag att under helger utbilda mig till personlig tränare. Eftersom det är svårt att slå sig fram i branschen jobbar jag kvar som polis på halvtid, säger hon.

Vilka egenskaper behöver man ha om man vill jobba som personlig tränare?

– Man måste vara bra på mer än träning. Ibland är arbetet nästan terapeutiskt. Många vill prata och man måste kunna ta människor och få dem att känna sig bekväma. Ska man vara egen företagare behöver man också vara både entreprenör och säljare. För att få kunder är det viktigt att satsa på sin hemsida och att verkligen vårda de kundrelationer man redan har.

Finns det nackdelar med jobbet?

– Många vill träna efter arbetstid så det blir arbete en del kvällar och helger. Det kan också vara tråkigt när kunderna inte underhåller det vi har byggt upp när de beslutar att träna på egen hand.

Hur ska man klara av att hålla i träningen?

– Jag tror att det viktigaste är att se till att träna på en lagom nivå och att inte ha för höga krav på sig själv.

Fakta.

Namn: Claudia Gård.

Ålder: 34 år.

Yrke: Personlig tränare (jobbar också deltid som polis).

Bästa med jobbet: Energin jag får från kunderna.

Utbildning: Har gått en privat personlig tränarutbildning på 350 timmar och kostrådgivarutbildning 80 timmar. Har också läst på polishögskolan. ​

Lön: Ingångslönen för personliga tränare varierar stort och många arbetar deltid samt på provision. Enligt fackförbundet Unionen som organiserar en del personliga tränare ligger ingångslönen på mellan 20 000 och 27 000 kronor i månaden. De som har timlön tjänar mellan 200 och 250 kronor i månaden.

Tips till andra som vill ha det här yrket:​ Gå en bra utbildning, våga starta eget och om du gör det: satsa på en bra hemsida.

Fakta.Tre tips

1 Se till att träna lagom. Två till fyra träningspass i veckan är en bra nivå.

2 Hitta en träningsform som du tycker om och trivs med.

3 Träna med en kompis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.