Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/det-har-blivit-inne-att-kontorsjobba-ute/

Jobb & Karriär

Det har blivit inne att kontorsjobba ute

Lovisa Pettersson har designat en stol för att fler med kontorsjobb ska kunna jobba utomhus. Detta är en av de tre som köpts av Sandbacka park i Sandviken i närheten av Gävle. Foto: Pernilla Wahlman

Tänk om man kunde sitta ute i solen och jobba med datorn utan att bländas av solen. Lovisa Pettersson slog igenom internationellt med en kontorsstol för utomhusbruk. Nu kommer order från både Tyskland och Storbritannien.

– Det sade bara pang! Allt har gått så himla fort, säger hon.

Rätta artikel

Hälsotrenden har spridit sig till arbetsplatserna och trots att vi bor i ett kallt land finns ett växande intresse för att flytta kontorsarbete utomhus. Men för att fler ska kunna jobba ute behövs skydd från väder och vind, och framför allt från solens strålar, vilket Lovisa Pettersson och hennes syster tog fasta på.

– I dag gör vi allt inomhus. Det är svårt att sitta ute och jobba med en skärm eftersom solen bländar, men det är dags att vi börjar anpassa oss till teknikutvecklingen och den världen vi lever i i dag.

Kontorsstolen The bug har tagits fram med inspiration från tordyveln, vars skal skyddar insekten likt stolen ska skydda användaren. Stolen kan vridas 360 grader och träplankorna i stolens ”tak-” och ryggparti är skurna på ett sätt som förutom att ta bort reflektioner i en datorskärm även ger en lätt ljuddämpande effekt.

– Föräldrar sätter gärna sina barn i ”ur och skur”-förskolor för att man säger att det är så viktigt att barnen ska få mycket frisk luft, och det första de frågar när de hämtar barnen är ”hur mycket har ni varit ute i dag”. Den frågan ställer sig aldrig vuxna. Det blir en sån extrem kontrast, säger Lovisa Pettersson som har jobbat som förskolelärare i flera år.

Kontorsstolen The bug har tagits fram med inspiration från tordyveln, vars skal skyddar insekten likt stolen ska skydda användaren. Foto: Pernilla Wahlman

Möbeln är också framtagen utifrån ett hållbarhetskoncept som innebär att produktionen fått ta sin tid. All produktion utgår dessutom från Gävle där hon bor och teknik och material är noggrant utvalda, till exempel är träet värmeimpregnerat. Men det har sitt pris.

– Vi är bortskämda med att vi kan köpa nästan vad som helst för tio kronor, men det är egentligen helt orimligt om man frågar moder natur. Vi måste nog omvärdera vad som ska gå att köpa för en tia. Jag hoppas och tror att många i dag förstår värdet av social och ekologisk hållbarhet, att allt inte handlar om ekonomi.

Förra våren ställde 31-åriga Lovisa Pettersson, som läste industridesign i Gävle, och hennes syster Frida, som studerade formgivning på Beckmans designskola, ut sitt gemensamma examensarbete The bug på Beckmans vårutställning.

Lovisa Pettersson . Foto: Pernilla Wahlman

För två veckor sedan invigdes de första möblerna på Sandbacka park i Sandviken i närheten av Gävle, drygt ett år efter utställningen. På ett år växte det till något ingen av systrarna hade kunnat förutse. I dag driver Lovisa Pettersson på egen hand företaget Lovisaofsweden, medan systern, som ville fokusera på design, får en royalty.

Trots att hon inte ångrar beslutet har det betytt att hon fått offra tid från det hon egentligen brinner för.

– Just nu är jag företagsutvecklare, jag jobbar med ekonomi och sälj, det ger inte så mycket tid för design för tillfället, säger hon.

I februari ställde Lovisa Pettersson ut på möbelmässan i Älvsjö och får efterfrågan från Tyskland, Storbritannien och Danmark. Hon har beskrivit sig själv som en duracellkanin. 

Lovisa Pettersson har designat en stol för att fler med kontorsjobb ska kunna jobba utomhus. Bakom henne sitter Peter Andersson som arbetar som innovationsledare på Sandbacka Science Park. Foto: Pernilla Wahlman

– Ena stunden ska jag vara bäst på sälj, andra på att prata kring produkten, tredje ska jag stå på en skitig stålverkstad och ha koll på tillverkningen. Men det är också det som har varit kul, säger hon.

Hur är det att driva företag som ung tjej i den här branschen?

– Jag hade med mig erfarenheter från modebranschen och trodde det skulle vara en ganska bufflig väg att ta sig fram i en så mansdominerad bransch. Men det har varit något helt annat i den här branschen. Jag har fått fin hjälp och här stöttar man varandra istället för att se varandra som konkurrenter. Jag upplever inte på något sätt att jag stött på problem för att jag är ung och kvinna. Tvärt om.