Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

”Det offentliga Sverige måste prioritera digitaliseringen”

”Digitaliseringen är så viktig att den måste genomsyra myndigheternas arbetssätt och processer”, säger it-minister Mehmet Kaplan.
”Digitaliseringen är så viktig att den måste genomsyra myndigheternas arbetssätt och processer”, säger it-minister Mehmet Kaplan. Foto: Jonas Lindkvist

Den offentliga sektorn måste tänka ”digitalt först”, menar it-ministern. För att få fart på omställningen har regeringen tillsatt ett råd för digitaliseringen av det offentliga. Målet är ökad samverkan mellan myndigheterna – och smartare tjänster för medborgarna.

Samhället digitaliseringen i allt snabbare takt, vilket gör att välfärdssektorn står inför stora förändringar och rejäla utmaningar.

Hösten 2015 presenterade regeringen och Kommuner och Landsting (SKL) en gemensam plan för digitaliseringen av den offentliga sektorn. Samtidigt tillsatte regeringen ett särskilt råd för att snabba på den digitala omställningsprocessen.

Det nya rådet består av elva representanter från myndigheter, kommuner och landsting, och träffades för första gången i december.

– Målet är att vi ska bli bäst i världen på att ta till vara på digitaliseringens möjligheter. Rådet ska jobba nära mig, och kommer att vara en viktig samtalspartner när det gäller hur vi kan hitta nya lösningar, bland annat, säger it-minister Mehmet Kaplan, ordförande i rådet.

Regeringen har identifierat ett antal områden där det offentliga Sverige måste prioritera digitalisering. Det handlar bland annat om ta fram smarta tjänster för att effektivisera informationshanteringen inom vården och minska byråkratin.

– ”Digitalt först” ska vara ledordet. Digitaliseringen ger möjligheter och förutsättningar att skapa fler jobbtillfällen, ett mer klimatsmart samhälle och snabbare planprocesser för fler bostäder, bland annat.

I början av februari presenterades den första delen i den nya ”digitalt först”-strategin. Tillsammans med SKL lägger regeringen tio miljoner kronor på att ta fram digitala tjänster för att förenkla kontakterna mellan myndigheter och restauranger.

Runt 20 kommuner, bland annat Skellefteå, Sundsvall och Stockholm, ska vara med och testa fram de nya digitala verktygen. Tjänsterna ska vara klara till 2017, och kommer då att finnas på verksamt.se, som drivs av Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket.

– Den som vill starta en ny verksamhet behöver ofta lägga mycket tid på rent administrativt arbete. Verksamhet.se är ett bra exempel på hur en ökad samverkan mellan myndigheter kan göra det lättare för medborgarna.

Nästa steg togs i mitten av februari när Lantmäteriet fick i uppdrag av regeringen att skynda på digitaliseringen av processen i bostadsbyggandet. Än en gång förordas ett ökat samarbete mellan myndigheter – i det här fallet med Boverket.

– Nya lösningar inom plan- och byggprocessen gör det enklare för byggherrar, myndigheter och andra intressenter att jobba tillsammans digitalt. Det kan exempelvis handla om att medborgare i ett tidigare skede kan ta del av information om ett bygge som planeras i närområdet, säger it-minister Mehmet Kaplan.

Vilka är de största utmaningarna i digitaliseringsarbetet?

– Stuprörstänket inom offentliga sektorn. Därför är det viktigt med ökad samverkan och transparens. Ett annat problem är de ”digiloga” lösningarna där man har digitaliserat vissa steg i en process, men att det fortfarande krävs att man faxar eller skickar in fysiska papper för att slutföra den.

Hur ändrar man på det?

– Det är viktigt att regeringen inte lägger sig i detaljer, men ger tydliga uppdrag till myndigheter så att de kan jobba på fram bästa lösningarna. Digitaliseringen är så viktig att den måste genomsyra myndigheternas arbetssätt och processer.

Fakta. Här är regeringens nya digitaliseringsråd

Ledamöter:

Generaldirektören Leif Dennerberg, Statens jordbruksverk.

Ställföreträdande generaldirektören Pia Enochsson, Statens skolverk.

Generaldirektören Ingemar Hansson, Skatteverket.

Generaldirektören Torsten Håkansta, E-hälsomyndigheten.

Kommundirektören Vesna Jovic, Huddinge kommun.

Generaldirektören Bengt Kjellson, Lantmäteriet.

Direktören Per Mosseby, Avdelningen för digitalisering, SKL

Generaldirektören Gunilla Nordlöf, Tillväxtverket.

Överdirektören Ann Persson Grivas, Försäkringskassan.

Generaldirektören Björn Risinger, Naturvårdsverket.

Regiondirektören Rickard Simonsson, Örebro län.

Ordförande:

Mehmet Kaplan, it-minister.

Källa: Regeringen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.