Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Drygt 85 år kvar till jämställda löner

De senaste 30 åren har kvinnor har fått högre lön, jobbar i större utsträckning heltid och tar inte ut lika stor del av föräldraförsäkringen. Men en genomgång av hur jämställd arbetsmarknaden egentligen är visar att det är en lång väg kvar att gå.

Sökresultat:
  För muspekaren över strecken
  Kvinnors löner
  (i tusental kr)
  Kvinnors
  löner
  (tusental kr)
  Mäns löner
  (i tusental kr)
  Mäns
  löner
  (tusental kr)
  Uppgifterna är från 2013. De yrkesgrupper som saknar uppgifter för ett eller båda könen är inte redovisade.
  Källa: SCB

  DN har tittat på medellönen i 252 yrken. I 217 av dem är mäns medellön högre än kvinnors. I 33 av yrken tjänar kvinnor i snitt något mer än män och i 2 av yrkena är lönerna jämställda.

  Statistiska centralbyrån har sammanställt statistik över jämställdheten i Sverige sedan 1984. Lena Bernhardtz ansvarar för publikationen som kallas På tal om kvinnor och män.

  Hur ser arbetsmarknaden ut i Sverige?

  – Den är fortfarande väldigt könssegregerad. 70 procent av kvinnorna arbetar i kvinnodominerade yrken och 70 procent av männen arbetar i mansdominerade yrken. Det betalar sig bättre att arbeta i ett mansdominerat yrke.

  Vad har hänt på 30 år?

  – Tittar man enbart på lönerna kan man säga att det inte har hänt någonting. När vi mätte kvinnors andel av mäns lön första gången 1994 låg den på 84 procent. Nu tjänar kvinnor 87 procent av mäns lön och det är när alla löner räknas upp till heltid. Tre procentenheter är inte särskilt mycket. Ett annat sätt att mäta skillnaden mellan kvinnor och mäns förutsättningar på arbetsmarknaden är att titta på årsinkomsterna. Där kan man se att kvinnor i dag har cirka 80 procent av mäns inkomst.

  Var har det hänt mest?

  – Man kan se skillnader på andelen kvinnor som jobbar deltid och hur mycket föräldraledighet man tar ut. Deltidsarbete kan vi jämföra bakåt till 1987 och då jobbade 45 procent av kvinnorna deltid. I dag ligger siffran på 30 procent. Andelen män som arbetar deltid har ökat från 6 till 11 procent sedan 1987. När det gäller föräldraförsäkringen så tog kvinnor ut 94 procent av dagarna 1985. I dag tar de ut 75 procent av dagarna. 25 procent av männen tar dock fortfarande inte ut en enda dag.

  Hur ser du på framtiden?

  – Att öronmärka en viss del av föräldraförsäkringen har tydligt påverkat uttaget av föräldradagar och om man öronmärker ytterligare en månad kommer det troligtvis skynda på förändringen. När det gäller lönerna får man hoppas att det går fortare än vad det har gått de senaste 20 åren. Det handlar mycket om attityder och jag tycker att det finns en större debatt kring lönerna nu.

  Går löneutvecklingen i samma takt som den gjort de senaste 20 åren är lönerna jämställda om drygt 85 år.

  Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
  Kommentera artikeln
  I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.