Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Dyrare för företagen att strunta i arbetsmiljön

”Byggbranschen är ett av de områden där företag kan vinna anbud genom att hålla nere kostnader för arbetsmiljön och utsätta sina anställda för stora risker”, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg. Bygget intill verkets huvudkontor verkar dock följa regelverket.
”Byggbranschen är ett av de områden där företag kan vinna anbud genom att hålla nere kostnader för arbetsmiljön och utsätta sina anställda för stora risker”, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg. Bygget intill verkets huvudkontor verkar dock följa regelverket. Foto: Magnus Hallgren

Det ska bli dyrare för företagen att bryta mot arbetsmiljölagen. Upp till en miljon kronor kan det kosta från och med nästa år.

– Men vårt syfte är inte att ta in en massa avgifter, utan att företagen ska lära sig att sköta arbetsmiljön bättre, säger Arbets­miljöverkets general­direktör Mikael Sjöberg.

Från generaldirektörens arbetsrum på västra Kungsholmen i Stockholm har han en vid utsikt över ett stort bostadsbygge. Man kan förmoda att byggföretaget som arbetar alldeles intill Arbetsmiljöverkets huvudkontor håller koll på regelverket. Annars är just byggbranschen ett område där det inte sällan slarvas med arbetsmiljön.

Men nu ska det bli betydligt lättare att bestraffa företag som inte följer regelverket.

– Det är i första hand en fråga om de anställdas säkerhet, men det handlar också om att de som bryter mot arbetsmiljökraven får konkurrensfördelar på grund av lägre kostnader, säger Mikael Sjöberg.

Och det har de kunnat göra för att mycket få arbetsmiljöbrott leder till straff. I dag leder de flesta anmälningar om arbetsmiljöbrott till att ärendet läggs ned. DN berättade i april om att endast 2 procent av alla anmälda arbetsmiljöbrott leder till fällande domar.

– Det har gett en signal om att det inte är så farligt att bryta mot arbetsmiljölagen, säger Mikael Sjöberg.

En utredning beställd av rege­ringen har också visat på att dagens system med rättsprocesser i domstol är ineffektivt och resurskrävande.

Nu lägger Arbetsmiljöverket, på riksdagens uppdrag, fram ett första förslag till ett helt nytt system. Där ersätts det nuvarande domstols- och straffsystemet med en modell där verket självt kan besluta om sanktionsavgifter för företag som bryter mot arbetsmiljölagen.

I förslaget, som nu skickas ut på remiss, finns fyra risknivåer med olika sanktionsavgifter beroende på bedömd risk och företagets storlek utifrån antalet sysselsatta .

Den högsta risknivån gäller när det är fråga om fara för livet. Där kan sanktionsavgiften variera mellan 100 000 och en miljon kronor beroende på företagets storlek utifrån antalet anställda.

– Vi har lagt en modell där det blir dyrare för stora företag att bryta mot arbetsmiljöreglerna, men ändå tillräckligt kännbart för mindre företag, säger Mikael Sjöberg.

Tanken är att det nya systemet ska vara enkelt och med tydliga påföljder för olika typer av överträdelser. Förhoppningen är att de seriösa företagen snabbt lär sig det nya regelverket och sköter arbetsmiljöfrågorna på ett bra sätt.

– Då kan vi lägga energin på de ­företag som aktivt och medvetet bryter mot reglerna för att uppnå konkurrensfördelar. När vi upptäcker dem kostar det pengar direkt, säger Mikael Sjöberg.

Arbetsmiljöverket har hittills sett över 90 av de cirka 120 bestämmelser som är straffsanktionerade. För ett 40-tal av dem föreslår verket att sanktionsavgifter föreslås. För övriga bestämmelser pågår förenklingar, omarbetningar eller omprövningar, varför man avvaktar med dessa. Man har också bedömt att sanktionsavgift inte är lämpligt i vissa fall. Ändringen av arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter ska träda i kraft samtidigt den 1 juli 2014. Därefter finns inga straff kvar i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Fakta: Risknivåer

Risknivå 4:

Akut risk för livet eller mycket stor kroppsskada, allvarliga men för livet. Sanktionsavgift: 100000–1000000 kronor.

Risknivå 3:

Akut risk för stor kroppsskada, men för livet eller förgiftning. Sanktionsavgift: 40000–400000 kronor.

Risknivå 2:

Brist på medicinska kontroller, mätningar och luftmätningar. Sanktionsavgift: 15000–150000 kronor.

Risknivå 1:

Brister i dokumentation. Sanktionsavgift: 5000–50000 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.