Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Ekonomer får snabbt jobb efter examen

Foto: Andreas Dybeck
Nio av tio civilekonomer har jobb inom ett halvår. Hälften redan före avslutad utbildning. Och jämte läkarlinjen ger ekonom­utbildningen den högsta livs­lönen. Det visar en ny rapport från fackförbundet Civilekonomerna.

Undersökningen bygger på svar från 1 600 civilekonomer som 2008 tog examen vid 25 av 26 aktuella skolor runt om i Sverige.
Tre år senare hade hela 95 procent av ekonomerna arbete, nio av tio dessutom ett fast jobb. Bara drygt 2 procent sökte arbete. Allra snabbast gick det för dem som var nischade mot data/IT, finansiell ekonomi eller ekonomisk analys.
De senaste årens ökning av antalet ekonomistuderande har uppenbarligen inte krympt ekonomernas chanser på arbetsmarknaden.
– Trots alla dystra prognoser om överskott på ekonomer får de nyutexaminerade civilekonomerna mycket snabbt jobb och de får jobb med en bra lön, konstaterar Sara Lindberg, utredare på Civilekonomerna.

Tre år efter examen var medianlönen mellan 30 000 och 35 000 kronor i månaden. Bäst tjänade de 7 procent som jobbar utomlands, där över hälften har mer än 45 000 kronor i månaden. Bra tjänar också analytiker och specialister. Men bland handläggare, assistenter, lärare och forskare har drygt åtta av tio en lön under 30 000 kronor.
Chef, analytiker och specialist är vanligare arbetsbeskrivningar bland männen, medan assistent och handläggare dominerar bland kvinnorna. Men sammantaget hade hela 20 procent lyckats nå en chefsposition. 25 procent av männen och 15 procent av kvinnorna.
– Den skillnaden har funnits i tio år, sedan vi började göra de här mätningarna, säger Sara Lindberg.

Enligt henne är en anledning att män väljer branscher där fler snabbare blir chefer. Fler av dem arbetar i privat sektor och utomlands.
Sara Lindberg försäkrar sam­tidigt att skillnaderna jämnar ut sig på sikt:
– Av alla chefer från våra medlemsgrupper i åldern 25–44 år är 48 procent kvinnor, även om fler av dem är ledare på lite lägre nivå. Bland samtliga våra medlemmar har drygt en tredjedel ett chefsjobb.
Störst nytta av utbildningen säger sig ekonomerna inom företagsledning och revision ha haft, åtta av tio. Annat som visat sig matnyttigt är ekonomifunktion, personal, finans och fonder samt utredning.

Nästan hälften som gick ut 2008 arbetar i dag i ett svenskägt före­tag och 28 procent i ett utländskt. Inte fullt 20 procent jobbar inom offentliga sektorn, och merparten då på en statlig myndighet. 2 procent har hittat jobb inom en internationell myndighet eller organisation.

Så fick ekonomerna arbete efter


Så fick ekonomerna arbete efter examen


1 Genom kontakter (20 procent)
2 Internet (15 procent)
3 Direktkontakt med arbetsgivaren (9 procent)
4 Genom det jobb man haft före eller under studietiden (9 procent)
5 Genom rekryteringsföretag (8 procent)
6 Genom tidningsannons (6 procent)
7 Genom Arbetsförmedlingen (5 procent)
8 Startat eget (1 procent)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.