Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/emotionell-koppling-till-materialen-lockar-kvinnor-till-byggjobb/

Jobb & Karriär

Emotionell koppling till materialen ska locka kvinnor till byggjobb

Bild 1 av 4 – Jag har varit intresserad av det här sedan jag var liten, säger Veronica Jensen, som hyvlar under Anders Nordlöw Bengtson överinseende.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 4
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 4
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 4
Foto: Paul Hansen

Gillar du att skapa och se saker växa fram? Kanalisera din kreativitet via händerna? 

Byggbranschen ropar efter mångfald, och försöker nu locka kvinnor med nya grepp. ”Byggterapi”-verkstad med bland annat ”Gjut och Njut” ska ge en känsla för hantverket och locka till en ny årslång byggutbildning.

Tove Nandorf
Rätta artikel

I mars startar pilotutbildningen Bygglab på Yrkesplugget i Bromma, och nu i veckan, måndag 4 februari 16–19, hålls en träff på Yrkespluggets Byggterapiverkstad där man får veta mer, prata med företag och anmäla sig. 

Behovet av kompetensförsörjning inom byggsektorn är stort i Stockholmsområdet. Många utbildningsplatser står tomma. Även om bostadsbyggandet bromsat in behöver sektorn anställa runt 40.000 personer de kommande tio åren. Samtidigt är fack och arbetsgivare överens om att mångfalden och andelen kvinnor på byggarbetsplatserna behöver öka.

Via Bygglab kommer deltagarna efter 13 månader ut som träarbetare, betongarbetare eller anläggare. Och för att väcka nyfikenhet och lust hos potentiella deltagare har det hållits ett antal byggterapisessioner hos Yrkesplugget.

Inne i lokalen luktar det sågspån. Böjda armeringsjärn ligger på borden, liksom grovt trä och vasseggade hyvlar. Här finns bord för mätning och sågning, och bås för kakelsättning. 

Genom att lyfta fram arbetets kontemplativa fördelar hoppas arrangörerna locka nya aspiranter.

– Det ger en viss ro i själen att vara med och skapa något beständigt, säger Zandra Lövgren, projektledare för Sverige bygger ut, som driver Byggterapi och Bygglab.

– Vi försöker locka fram den emotionella och sensuella kopplingen till materialet. Det har skapat en nyfikenhet. Vi har haft tjejer här från hela arbetslivet, många från detaljhandeln, vården och även reklam och media. 

Hela syftet med Byggterapin är att få sökande som traditionellt sett inte skulle ha sökt sig till branschen. 

– Vi låter dem komma och testa sådant som att gjuta, hyvla, böja armeringsjärn och lägga marksten. 

Både män och kvinnor är välkomna, betonar Zandra Lövgren. Även om grundtanken är att attrahera just fler kvinnor. Och gärna även de lite äldre.

– Vi ska ju kunna karriärväxla även mitt i livet, men man sätter sig inte som 40 plus och kanske familjeförsörjare på skolbänken med studielån om man inte är säker på att det är detta man vill, och på att det finns jobb på andra sidan. 

Målet är en kurs med 20 deltagare. 

Veronica Jensen har varit flera gånger på Byggterapi. Hon har jobbat 25 år som frisör. Men inkomsterna har varit skrala. Och i grunden har hon alltid haft en dragning till bygg. Så när dottern blev tillräckligt stor bestämde hon sig härom året för att bryta upp och göra något annat. Nu är hon här för att hämta den ljusstake för värmeljus hon gjutit, och för att diskutera möjlig studiefinansiering.

Det har varit skönt att se att bygg och anläggning ”inte bara handlar om att bära tunga säckar”, säger hon.

– Jag har varit intresserad av det här sedan jag var liten, men har aldrig hittat någon utbildning som funkat för mig. Jag är 46 år i dag. Då är det ju inte så att man liksom går in och säger ”hej, hej” på gymnasieskolan, konstaterar hon.

– När jag var ung var det så oerhört få tjejer som gick bygg på gymnasiet, ingen pushade tjejer åt det hållet. Så jag blev frisör som min pappa i stället. Men att få komma hit och prova på ihop med någon som kan och vet, då blir det spännande.

Läs mer: 

”Trögt att få sökande till byggprogrammen” 

Bara kvinnor är välkomna till ”Hentverkarnas” lärlingsprogram 

Byggjobb och datautvecklare största bristyrken