Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

En av tre kan tänka sig byta karriär efter 65

Foto: Alamy

En tredjedel av svenskarna kan tänka sig att fortsätta arbeta efter att de fyllt 65 år och 19 procent av de som fyllt 65 år jobbar i dag, enligt en ny undersökning.

De tillfrågade fick frågan hur de såg på att arbeta efter att de fyllt 65 år. Nästan hälften, 48 procent, svarade att de inte ville fortsätta, enligt undersökningen som beställts av läkemedelsföretaget Pfizer.

Totalt 21 procent angav att de vill arbeta efter 65 men deltid. 6 procent svarade att de vill jobba heltid och 7 procent att det kan tänka sig att arbeta ideellt.

Av de som fyllt 65 angav 19 procent att de arbetade.

– Svenskarna blir bara äldre – och friskare – vilket gör att många äldre i dag vill hålla sig sysselsatta, säger Johan Brun, medicinsk direktör på Pfizer.

Uppdelat på kön så var det större andel män än kvinnor, 8 procent mot 3, som kan tänka sig att arbeta heltid.

På frågan om de skulle kunna tänka sig att byta yrkeskarriär efter att ha fyllt 65 år svarade 31 procent av de tillfrågade ja.

– Det finns en nyfikenhet bland äldre att prova på nya saker, menar Johan Brun.

Totalt 45 procent svarade nej till att byta karriär och 24 procent vet ej.

En större andel män än kvinnor, 36 procent mot 27, kunde tänka sig att byta karriär. Uppdelat på ålder var det de som var i pension eller närmar sig, gruppen 56– 79 år, som var minst intresserade av karriärbyte. Där svarade 23 procent ja på den frågan.

Frågan om pensionsålder och hur länge man ska jobba med tanke på att vi blir allt äldre har fått stor uppmärksamhet på senare år.

För två år sedan presenterades den så kallade ålderspensionsutredningen.

Den föreslog bland annat att gränsen att få börja ta ut pension vid 61 år stegvis ska höjas till 63 år. Rätten att stanna kvar på en arbetsplats skulle också höjas till 69 år.

Avgörandet för vilka förslag som ska läggas fram i riksdagen avgörs av politikerna i den så kallade pensionsgruppen.

Fakta: Undersökningen

Undersökningen har gjorts av TNS Sifo på beställning av läkemedelsföretaget Pfizer och bygger på intervjuer med 1 879 personer i åldern 16– 79 år från en webbpanel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.