Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Expertens tips: Så skriver du en bra jobbansökan

Foto: Emil Hammarstrom

Sommarens tid för reflektion kan skapa ett sug efter nya utmaningar. Rekryteringskonsulten Staffan Rosenberg berättar om några vanligt förekommande inslag i cv och personliga brev som han starkt avråder ifrån: ”Att ljuga är ingen bra idé”.

Om du har beslutat dig för att söka nytt jobb är det första steget att skriva en ansökan som sticker ut i mängden. En traditionell ansökningsprocess börjar ofta med att arbetsgivaren eller rekryteringsföretaget vill att den sökande skickar in cv och personligt brev.

Staffan Rosenberg har tio års erfarenhet som rekryteringskonsult på Poolia. Han säger att det viktigaste är att cv:t är läsbart, kort och konkret.

–  Det ska framgå vad du har gjort och vad du kan. Undvik för mycket text. Dessutom ska informationen vara relevant för jobbet du söker.

Långa projektbeskrivningar är inte att rekommendera. Ibland kan det vara bättre att bifoga ett separat dokument med uppdragsbeskrivningar om du exempelvis har arbetat som konsult. Ett lyckat resultat kan däremot nämnas, men ta inte i för mycket. Undvik också att ha med för många jobb om du har varit i arbetslivet länge. Tre eller fyra stycken kan räcka om du har lång erfarenhet, enligt Staffan Rosenberg.

Det är också viktigt att ta hänsyn till vem som ska läsa cv:t. Om ansökan ska gå via ett rekryteringsföretag så kan mottagaren ha svårt att känna igen svåra fackliga branschtermer. En intern titel kan exempelvis vara svår att tyda. Enligt Staffan Rosenberg är det vanligt att sökanden endast anger årtal för när utbildningar och anställningar har ägt rum, vilket han avråder från.

– Skriv åtminstone månad och lämna inga luckor. Om du har varit föräldraledig eller arbetslös – skriv det. Det är inget att skämmas för.

Att ljuga är ingen bra idé. Skriv inte att du har en examen om du inte har det.

Han säger att oförklarliga luckor är vanligt förekommande i cv:n. Likaså att sökanden skriver att de har varit på en arbetsplats längre än vad de egentligen har.

– Att ljuga är ingen bra idé. Det blir allt vanligare att organisationer gör bakgrundskontroller på kandidater så lögner kommer fram ändå. Skriv inte att du har en examen om du inte har det.

I det personliga brevet finns chansen att berätta mer om personen bakom ansökan. Det är viktigt att visa på hur nämnda karaktärsdrag har tagit sig uttryck, som hur en egenskap har varit till fördel i ett visst projekt som är relevant för jobbet. Men däremot är familjeförhållanden ofta ointressant information, anser Staffan Rosenberg.

– Det är ingenting som avgör en rekrytering, så låt inte det ta för mycket plats.

Ett eventuellt foto ska spegla din personlighet och vara anpassat efter vilket typ av jobb som söks.

– Om du är en Java-utvecklare fungerar en avskalad bild på en person i en avslappnad skjorta. Undvik bilder som är överstajlade eller för affärsmässiga. Jag har sett skräckexempel på dåliga selfies eller på bilder som tar upp halva cv:t. Det har också hänt att den sökande har haft badbyxor eller håller i en öl.

Om man saknar erfarenhet kan det vara bra att nämna annat som går att koppla till det sökta jobbet.

En uppsats, ett sommarjobb eller ett extraknäck på en förälders företag kan vara relevant. En person som saknar erfarenhet måste vara mer aktiv i ansökningsprocesser, enligt Staffan Rosenberg. Ett mejl kan fungera bra och kännas lättare än att ringa för någon som är blyg. Men låt aldrig föräldrarna ta samtalet.

– Det är inte speciellt lyckat. Var aktiv själv. Det kanske finns ett annat jobb som passar bättre om inte just det jobb som du har sökt passar.

Staffan Rosenberg säger att det finns många lediga tjänster för personer som saknar lång erfarenhet, men att intresset ofta är svalt.

– Jag tycker att det är dålig aktivitet hos unga, trots hög arbetslöshet. Våga söka.

Fakta. Tio tips
  1. Se till att din jobbansökan är lättläst. Använd ett tydligt typsnitt och undvik svårtolkade tabeller.
  2. Skriv ditt cv i kronologisk ordning. Börja med den senaste arbetslivserfarenheten.
  3. Håll dig till max tre sidor, helst två.
  4. Undvik krångliga fackliga termer, i synnerhet om ansökningsprocessen går genom ett rekryteringsföretag.
  5. Hellre ingen bild än en dålig bild.
  6. Ha inte med referenser i cv:t, de kan lämnas efter begäran.
  7. Följ upp om du inte får svar. Ring eller mejla. Var beredd på en telefonintervju om någon svarar på andra änden.
  8. Fundera över hur du rör dig i sociala medier. Länka till din blogg eller Linkedinprofil om det är relevant för tjänsten.
  9. Om du blir uppringd – undvik att ta samtalet om du har svårt att prata. Risken finns att du låter oengagerad. Säg i stället att du sitter dåligt till och att du ringer tillbaka.
  10. Om du inte får jobbet, fråga varför.
Fakta. Vanliga fallgropar

Se till att ha med kontaktuppgifter och utbildning.

Skriv hur länge du har arbetat på stället. Endast årtal räcker inte.

Ljug inte. Om du har varit arbetslös eller föräldraledig – skriv det. Oförklariga luckor skapar onödiga frågetecken.

Säg inte samma saker i cv och personligt brev.

Skriv inte ner dig själv. Det finns ingen anledning att skriva om dåliga egenskaper.

Sök inte jobb där du inte uppfyller kraven, men om det står att en erfarenhet är meriterande så är det värt att försöka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.