Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-22 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/experterna-ger-tips-infor-ditt-lonesamtal/

Jobb & karriär

Experterna ger tips inför ditt lönesamtal

Öva med rollspel.
Öva med rollspel.

Att löneförhandla kan vara jobbigt, men med rätt knep kan du lämna rummet som en vinnare. Här är några av experternas bästa tips för en lyckad löneförhandling.

Ingrid Karlsson, ombudsman på Jusek, tror att god förberedelse kan lindra om man känner oro inför samtalet.

– Det kommer nog aldrig sluta vara nervigt. Men våga ha det jobbiga samtalet. Ju mer du förbereder dig desto tryggare blir du.

Hon ger dagligen råd i löneförhandling och poängterar hur viktigt det är att fokusera på dialog och samtal.

– Var konstruktiv och håll det affärsmässigt. Blanda inte in privatekonomi, det handlar bara om hur du har presterat på jobbet. Det är viktigt att du får ett bra samtal där du diskuterar varför du har den lön du har. Ta också reda på om du och chefen har samma syn på din prestation, säger hon.

Sitter du i löneförhandlingar inför ett nytt jobb tycker Ingrid Karlsson att det viktigaste är att vara flexibel. Att tänka ut en drömlön och en acceptanslön kan hjälpa dig navigera under diskussionen. Men det är bra att undvika att kräva en summa under mötet. Det kan resultera i att du stänger dörren till en anställning.

Lena Magnell är psykolog, karriärexpert och coach i företaget Life and career. Hon rekommenderar alla som ska löneförhandla att andas djupt precis innan samtalet. Då lugnas ett rädslocentrum i hjärnan ner sig och man får bättre tillgång till sin kognitiva förmåga.

– De flesta är nervösa eftersom man ska sätta prislapp på sig själv och de flesta tycker att det är jobbigt, men det är viktigt att vi vågar, säger hon.

Lena Magnell berättar att förberedelse kan råda bot på oron. Att räkna ut vad du bidrar med och vad det är värt i pengar för företaget kan hjälpa dig argumentera.

– Lägg fram sakargument och överdriv inte, men var tydlig och våga visa vad du har gjort. Var inte aggressiv utan i stället lugn och saklig.

Mycket övning inför lönesamtalet kan hjälpa dig hitta svar på tal. Lena Magnell tipsar om att rollspel, där en vän låtsas vara chefen, kan hjälpa dig hitta rationella argument. Det ger också utrymme att förbereda motargument.

Även om vissa mål är bra att sätta upp menar Lena Magnell att belöning för en arbetsinsats kan ta flera olika former. Att få förmåner i form av tjänstebil, gymkort eller flextider kan också vara valuta i löneförhandlingen.

Tomas Furmark är professor i psykologi vid Uppsala universitet. Han förklarar att nervositet är en uråldrig försvarsmekanism som signalerar att du ska sätta dig i säkerhet och överleva. Men i stället för att fly lönesamtalet ska du stanna och bråka med oron.

– Det finns inga superknep. Sitter du på mötet och blir nervös, försök att säga till dig själv att det är okej. Förbered gärna balanserande tankar som peppar dig, till exempel ”jag ska genomföra samtalet i alla fall”. Nervositeten är värst en kort tid i början, säger han.

Tomas Furmarks främsta tips är att tänka positivt. Det peppar dig själv inför lönesamtalet medan negativa tankar spär på stress och nervositet.

Men det finns en risk i att tänka för mycket.

– Det är jättebra att förbereda sig och på så sätt minska nervositeten. Men det kan bli för mycket. Går du månader i förväg och laddar finns det en risk att det blir som för vissa idrottsmän – du blir övertänd och det går dåligt i stället.