Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Färre studenter landar jobbet de har pluggat för

Taggade. Yh-studenterna Dajana Halilovic, Daphne Perlmutter och Emma Gillmo, tror att de har goda chanser till arbete efter examen.
Taggade. Yh-studenterna Dajana Halilovic, Daphne Perlmutter och Emma Gillmo, tror att de har goda chanser till arbete efter examen. Foto: Jonas Lindkvist

Nio av tio har arbete ett år efter examen från yrkeshögskolan. Men färre yh-studenter får jobb helt inom det område som de har utbildat sig i, visar färsk statistik från förra läsåret.

För några veckor sedan berättade DN om det rekordstora intresset för att starta yh-bildningar. Till detta och nästa läsår, 2016/2017, har Myndigheten för yrkeshögskolan (Myh) beviljat 446 nya utbildningar – en ökning med 33 procent jämfört med fjolåret.

Myh lägger varje år fram en rapport där man tittar på vad studenterna som gick ut föregående läsår arbetar med ett år efter sin examen.

Den senaste undersökningen publiceras i dag, torsdag, och visar att nio av tio studenter som examinerades 2014 har jobb ett år senare. De nya siffrorna innebär att sysselsättningsgraden fortfarande ligger kvar på samma nivå som i Myh-rapporter från tidigare år. Resultatet är också i linje med det som Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, presenterade i en undersökning i somras.

Däremot har det skett en minskning av hur stor andel av dessa studenter som har fått arbete ”inom ett område som helt eller till största delen överensstämmer med deras utbildning”.

Kortfattat betyder det att färre studenter säger att de har fått jobb inom den yrkesroll som de har utbildat sig till: Från 62 procent under 2014 och tidigare år, till 58 procent för 2015.

Enligt Thomas Persson, generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan, är det inte fastställt än varför denna del av sysselsättningsstatistiken har gått ned.

– Det vi ser i rapporten är att det framför allt är vissa utbildningsområden och geografiska områden som drar ner, men vi vet ännu inte varför. Vi har därför bett ett antal medarbetare att analysera resultatet närmare.

Vilka utbildningsområden och delar av landet gäller det?

– Vi kan se att den största minskningen finns inom områdena Samhällsbyggnad och byggteknik samt Kultur, media och design. Vilka geografiska områden kan jag inte svara på i dagsläget.

Hur ska ni jobba för att förbättra resultatet?

– Det är viktigt att poängtera att det inte är vi som anordnar utbildningarna. Men vi håller på att sätta ihop en portfölj av olika stödåtgärder som ska finnas för att hjälpa de som driver utbildningarna, säger Thomas Persson.

Han fortsätter:

– Det finns så klart även större aktörer, men många av de 250 anordnarna i Sverige är förhållandevis små. Det innebär att man kanske inte har resurser till att göra allt utvecklingsarbete själv – exempelvis om hur man jobbar bättre tillsammans med det regionala arbetslivet. Det är sådant som vi kan hjälpa till med, bland annat.

Emma Gillmo, 32, läser programmet internationell säljare/marknadsförare på Sälj & marknadshögskolan i Stockholm, en utbildning med hög sysselsättningsgrad efter examen. Hon är övertygad om att det kommer att finnas jobb när hon går ut.

– Det finns väldigt många olika sorters tjänster inom sälj och marknad att söka. Vi läser en bredare utbildning som gör att jag absolut tror att vi kommer kunna få jobb efteråt.

Kurskamraterna Daphne Perlmutter och Dajana Halilovic, båda 23, nickar instämmande.

– Det man får göra under praktiken kanske inte alla gånger är inom det utbildningsområde man har läst, som sälj & marknad i vårt fall. Men att man får chansen att prova på en massa annat tror jag bara vidgar ens chanser, säger Dajana Halilovic.

Fakta. 48000 studenter läser på yrkeshögskolan

Första yh-utbildningarna startades hösten 2009.

Under 2016 kommer det finnas 1 363 yh-utbildningar i Sverige, med cirka 48 000 studenter på olika utbildningar runt om i landet.

I år och 2017 startar 446 nya utbildningar, vilket skapar ytterligare 25 700 studieplatser inom yrkeshögskolan.

I yrkeshögskoleutbildningarna ingår både teoretiska studier och praktik, så kallad LIA (Lärande i arbete), i samarbete med olika arbetsgivare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.