Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Fler unga blir utbrända

Foto: TT

Unga människor bränner allt oftare ut sig. Pressen är hård, i skolan, socialt och på ­arbetsmarknaden. Till det kommer ständig uppkoppling och aktivitet i sociala medier som aldrig låter hjärnan vila ut.

– Vi har sett att utbrändhet kryper nedåt i åldrarna, säger professor Hugo Westerlund, föreståndare för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

– Det är en oroande utveckling med tanke på att de unga är fram­tidens arbetskraft.

Unga kvinnor mellan 16 och 25 är särskilt utsatta. De är ofta väldigt ambitiösa i sina studier, samtidigt som de känner en press på sig att se bra ut, vara populära på sociala medier, träna och vara aktiva på många plan, och gärna skaffa ­familj tidigt också. Bland män är det ­åldrarna mellan 25 och 35 där flest känner svår stress och utmattning.

I dag förväntar sig många att de ska ha specialtid till en mängd olika ­saker, konstaterar Hugo Westerlund.

– Man ska vara ambitiös på ­arbetet, ha tid för sin partner, för sig själv och för barnen, för fritidsaktiviteter och för träning. Man ska ha finaste köket, finaste surdegsbrödet, finaste semestrarna, och så vidare. Dygnets timmar räcker inte till, och det är inte konstigt att man till slut bränner ut sig när man inte orkar leva upp till allt det här.

I höstas visade Arbetsmiljöverket att nästan var fjärde person mådde dåligt på grund av jobbet, en betydande ökning jämfört med för två år sedan.

Att människor mår dåligt av svår stress syns även i sjukskrivnings­statistiken.

Redan bland 16-åringar efter första året på gymnasiet har 30 procent allvarliga stressrelaterade problem, visar en avhandling från Stockholms universitet. 8 procent uppvisar så svåra symptom att det kan jämföras med vuxnas utbrändhet: bland annat känslomässig och fysisk utmattning, inlärningssvårigheter och kognitiva problem, konstaterar forskaren Karin Schraml, som talat med drygt trehundra 16-åringar.

Hennes studie pekar på orsaker som höga krav kombinerat med bristande socialt stöd, låg själv­känsla och sömnproblem.

Till det kommer stressen i den ­moderna tekniken, framhåller Tomas Danielsson, stressexpert och beteendevetare känd från tv och radio.

Han befarar att många unga som vuxit upp under den stora teknik­explosionen och i dag aldrig loggar­ ut riskerar att fara riktigt illa. Han talar om mobilen med sina plingande mejlikoner, poppande Facebook- appar och Twitterupp­dateringar som ”en aggressiv tiger”:

– Söver vi den aldrig blir den livsfarlig.

I sitt jobb möter Tomas Danielsson dagligen unga vuxna som har sömnproblem, saknar energi och har kramper i kroppen. Men den stora utbrändhetskraschen tror han börjar visa sig om några år.

– Det är en tickande bomb. Om fem tio år kommer många unga att falla som käglor, varnar han.

Fakta. Hälften känner sig trötta på dagtid

Fyra av tio unga svenskar i åldern 16–29 år är stressade varje dag eller flera gånger i veckan.

Två av tio har svårt att somna varje kväll eller flera gånger i veckan. Drygt hälften känner sig trötta på dagtid. Det visar ­Ungdomsstyrelsens senaste rapport om attityder och värderingar bland unga (2013).

Fler hade också huvudvärk och magont än när samma undersökning gjordes 2007.

En stor del av oron berodde på den ekonomiska situationen.

Unga vuxnas psykiska hälsa kan också påverkas negativt av intensiv IT-användning (smarta telefoner, surfplattor och datorer). Det framgår av en avhandling från Sahlgrenska Akademin på Göteborgs universitet 2012.

Frekvent användning av mobil­telefon ökade risken för sömnbesvär hos männen och depressionssymtom hos både männen och ­kvinnorna. Intensiv datoranvändning orsakade också stress och sömnbesvär hos kvinnorna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.