Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

FN:s generalsekreterare vill se kvinnor på toppjobben

FN är fortfarande väldigt mansdominerat. Nu ska fler kvinnor rekryteras. Till hjälp har FN:s nya generalsekreterare anlitat det svenska startupföretaget Impactpool.

För två år sedan startade Henrik Rydén tillsammans med Magnus Bucht och Jon Olsson företaget Impactpool. Det är en karriärsida som samlar jobb som utannonseras av olika organisationer, bland annat FN.

Henrik Rydén har själv en bakgrund från organisationer som Sida och UNDP i New York. Tillsammans med Magnus Bucht fick han idén efter att ha märkt att det saknades ett företag som samlade alla jobb inom internationella organisationer, både statliga och icke-statiliga biståndsorganisationer, så kallade NGO:s.

– En person som gör karriär inom den här sektorn behöver ha väldigt goda förkunskaper och måste anstränga sig för att hitta jobb. Tidigare var du tvungen att gå till alla organisationers karriärsidor för att hitta jobb, vilket var tidskrävande, säger Henrik Rydén.

De började år 2015 under namnet UN Jobfinder och lanserade en enkel Facebooksida. Inom loppet av några månader hade de redan hundra tusen följare. I dag hjälper de organisationer som UNHCR, Unesco, Rädda Barnen och Unicef att matcha jobb med rätt kandidater. Enligt Henrik Rydén har de en kandidatbas på 170.000 personer.

Nu ska de även hjälpa FN med att leta fram framtidens ledare för FN:s fredsbevarande insatser. För ett par veckor sedan kontaktade FN Impactpool för att de ville ha hjälp med att få in nomineringar av seniora ledare. Ledarna ska verka under FN:s generalsekreterare och leda olika civila delar av FN:s fredsbevarande insatser.

– Dessa ledare kommer alltså bland annat att medla i konflikter och tidigare har bland andra Kofi Annan haft en tjänst på denna nivå, säger Henrik Rydén.

I ett inlägg på Linkedin länkar FN till Impactpools nomineringssida och skriver:

”Hjälp FN att forma framtidens ledarskap för FN:s fredsoperationer. Vi uppmuntrar speciellt nomineringar av kvinnor, fransk- och arabisktalande.”

Medlemsländer, organisationer och även i vissa fall privatpersoner kan göra nomineringarna. För uppdraget krävs minst 20 års erfarenhet.

Henrik Rydén tror att urvalet blir bättre nu.

– Vi ser till att rätt kandidater kommer i fråga. Den första maj stängs ansökningsperioden.

Det här rekryteringssättet gör processen mer transparent, det blir enklare att nå ut och därmed att rekrytera kvinnor.

Henrik Rydén menar att det är intressant att FN nu vänder sig till ett svenskt startupföretag för att tillsätta tjänster med seniora roller.

– Det är första gången som FN går utanför sin egen struktur för att tillsätta tjänster på den här nivån. FN har haft problem med låg trafik på sina rekryteringssidor och har därför haft svårt att få in nomineringar. Nu vill de även öka jämställdheten och anställa flera kvinnor.

Foto: Salvatore Di NolfiNär António Guterres söker nya ledare för FN:s fredsinsatser letar han främst efter kvinnor och fransk- och arabisktalande. Foto: AP

António Guterres, som är FN:s generalsekreterare sedan den 1 januari 2017, har varit tydlig med att han vill ha jämställdhet på alla nivåer inom FN. Den tidigare generalsekreteraren Ban Ki-moon tillsatte jobben personligen.

– Det här rekryteringssättet gör processen mer transparent, det blir enklare att nå ut och därmed att rekrytera kvinnor. Vi bidrar med att få in nomineringarna till FN, men sedan får de besluta vem de anställer.

I slutändan kan det även i vissa fall vara säkerhetsrådet som ger sitt godkännande i till exempel utnämningen av en medlare till ett konfliktområde.

– I dessa fall kan det vara de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet som har egenintressen i konfliktområdet som vill säga sitt, säger Henrik Rydén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.