Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Forskning: Kvinnor har sämre chans för jobb på annan ort

Om du är kvinna och funderar på att söka jobb i en annan del av landet är sannolikheten att du blir anställd mindre än om du är man. En ny studie från Stockholms universitet visar att män prioriteras framför kvinnor när det gäller jobb på annan ort.

Kvinnor har det svårare att få jobb på annan ort än män. Det visar forskning från sociologiska institutionen vid Stockholms universitet. Bakom studien är Maria Brandén, forskare i sociologi och demografi, professor Magnus Bygren och docent Michael Gähler.

Tidigare forskning har visat att det ofta är männens jobb och karriärer som prioriteras när par flyttar till en ny ort för att arbeta, ett fenomen som kallas ”trailing spouse phenomenon”. Det är en vanlig företeelse bland personer som har yrken där omlokalisering ofta är förekommande, exempelvis inom militären. Slutsatsen har ofta landat i de ekonomiska skälen som uppstår.

– Vanligtvis förklarar man det här med förhandlingsprocesser mellan män och kvinnor som lever tillsammans. Mannens jobb kan anses vara viktigare, säger Magnus Bygren.

Men den forskning som nu presenteras från Stockholms universitet är den första inom området som fokuserar på arbetsgivarens roll i stället för individerna som flyttar. Magnus Bygren och Michael Gähler skickade ut 1.410 jobbansökningar till 18 olika arbetsgivare runt om i landet.

– Det var inte vårt ursprungliga syfte med den här studien. Resultatet som dök upp var förvånande eftersom det inte var planerat, säger Magnus Bygren.

Läs också: Få kvinnor i toppen bland de superrika

Avsändarna var påhittade med varierande bakgrunder. Både män och kvinnor som antingen levde i samboförhållande eller var gifta och hade barn. I ansökningsbreven uppgav de arbetssökande att de bodde i Hammarby sjöstad i Stockholm. Jobben som söktes varierade mellan arbetar- och tjänstemannayrken. Avstånden till de potentiella arbetsgivarna kategoriserades i fyra olika grupper: 15, 50, 150 eller över 150 kilometer från Stockholm.

Syftet var att ta reda på om arbetsgivarna var intresserade av att anställa kvinnor eller män som lever långt bort. Resultatet talade för det senare. Män blev i högre grad kontaktade eller kallade till intervju än kvinnor trots att de bodde lika långt bort. Fyra av tio män jämfört med knappt tre av tio kvinnor.

Oavsett om männen hade barn eller inte kontaktades de oftare än kvinnorna. Däremot kontaktades båda grupperna successivt mindre ju längre bort arbetet låg i landet.

En möjlig förklaring till varför arbetsgivare väljer att höra av sig till män i stället för kvinnor kan vara de kulturella föreställningarna som finns i samhället, menar Magnus Bygren. Familjeansvar i kombination med pendlingsavstånd kan vara en anledning till att kvinnor väljs bort på grund av förställningarna.

Läs också: Fler kvinnor i arbete skulle lyfta världsekonomin

– Arbetsgivarna kanske redan känner till att det är männen som bestämmer när de ska flytta och kan därför vara påverkade av könsideologier. Likaså kan det finnas föreställningar om att kvinnor inte är lika mobila som män, säger han.

– Det är en ren spekulation men det finns ju starka kulturella föreställningar om att män är mer mobila. Men det stämmer egentligen inte, unga kvinnor flyttar i högre utsträckning än unga män.

Till den framtida forskningen hoppas Magnus Bygren att en mer ingående analys görs av svaren från arbetsgivarna.

Undersökningen

Forskarna Magnus Bygren, Michael Gähler och Maria Brandén vid Stockholms universitet har skickat ut 1.410 jobbansökningar till 18 olika arbetsgivare runt om i landet. Männen blev oftare kontaktade eller kallade till intervju än kvinnorna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.