Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Försvunna jobb som återuppstått

Vill du jobba som sumprunkare eller telegrafist ser arbetsmarknaden rätt dyster ut. Däremot verkar en del gamla yrken nu få en renässans, om än i delvis ny tappning. Gårdfarihandlaren är ett exempel.

Långa rader av yrkestitlar har försvunnit under det senaste seklet. Sumprunkaren gungade fiskebåtar för att syresätta den fiskfångst som låg i sumpar under fartyget. Enklare lösningar hittades sedermera.

När Sachsska barnsjukhuset i Stockholm instiftades 1911 fanns sex ammor anställda på heltid. Nutidens donatorer lämnar bröstmjölk i burkar till Södersjukhusets Modersmjölkscentral, för bakteriekontroll och pastörisering mot ett arvode på 600 kronor litern.

Gårdfarihandlaren, den kringresande försäljare som for mellan gårdarna och sålde allehanda varor, finns inte heller längre.

– Men vi har Glassbilen och företag som kör ut matkassar och fruktlådor. Det är ganska likt gårdfarihandlaren, även om det inte finns en gemensam yrkestitel nu, säger Ann Bergman, docent i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet.

Hon säger att många av de yrken som vi nu ser som ”utdöda” i själva verket har återuppstått i nya och något annorlunda former.

– Vi har inga portvakter kvar i bostadshusen. Istället har vi portkoder, larm och larminstallatörer. Vi har inga hemsamariter, men vi har vårdbiträden, läxhjälp och avdragsgilla tjänster i hemmet. Behoven finns fortfarande, säger Ann Bergman.

Och den som trodde att fluortanten hade försvunnit för gott har fel. Fluorsköljning har sedan början av 2000-talet åter börjat dyka upp i vissa skolor, på grund av en försämrad tandhälsa hos barnen.

Att yrken försvinner beror annars mycket på teknikutveckling. Maskinskrivaren behövs inte längre när det knappt finns skrivmaskiner. Men att yrket är borta beror också på rationaliseringar och på att skrivande förväntas kunna skötas av var och en.

– Man utvidgar arbetsuppgifterna och låter en och samma person göra flera sysslor. En läkare kan fortfarande få hjälp med utskrifter, men det är ändå ovanligt i dag, säger Ann Bergman.

Enligt en färsk rapport från Stiftelsen för strategisk forskning kommer vartannat svenskt jobb, framför allt inom områden som industri, försäljning, vård och omsorg, att automatiseras under de närmaste 20 åren.

Men arbetslivsforskaren Ann Bergman vill inte uttala sig så tvärsäkert om vilka jobbtitlar som står på tur att försvinna eller stöpas om.

– För femton år sedan trodde man att e-handeln skulle slå hårt mot den vanliga handeln, men det blev tvärtom. Det är lurigt att försöka förutse teknikutvecklingen. Och vi ska inte vara så säkra på att det framför allt är lågkvalificerade yrken som ersätts med ny teknik – tänk på de avancerade datorprogram som är aktiva på börsen i dag, till exempel.

Fakta. Utdöda yrkestitlar

Telegrafist

Maskinskrivare

Fluortant

Issågare

Gårdfarihandlare

Amma

Hemsyster

Elmätaravläsare (den mänskliga varianten)

Portvakt i bostadshus

Tunnbindare

Sumprunkare

Kolare

Luntmakare (tillverkare av lunta, ett slags veke)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.