Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Från higgspartikel till digitalt preventivmedel

Other: Anette Nantell

Elina Berglund Scherwitzl var med och upptäckte higgspartikeln, ett genombrott som belönades med Nobelpriset 2013. Nu har hon bytt kärnfysiken mot entreprenörskap och lanserat en preventivmedelapp.

Redan som liten drömde Elina Berglund Scherwitzl om att arbeta med fysik.

Efter en utbildning i teknisk fysik vid Lunds tekniska högskola gjorde hon sitt examensjobb på Cernlaboratoriet i Schweiz. Där blev hon kvar som doktorand och senare som arbetsledare för ett av de team som upptäckte higgspartikeln 2012.

– Det var det mest spännande jag någonsin upplevt. Efter upptäckten stannade vi uppe hela natten och skrev rapporten. Det var en otrolig känsla att cykla hem den morgonen, säger hon.

Elina Berglund Scherwitzl hade inte ens fyllt 30 när hon uppfyllt sin barndoms karriärmål. Hon jobbade som partikelfysiker på ett av världens mest framstående laboratorier och hade bidragit till en upptäckt som belönats med Nobelpris.

– Hur kan jag toppa det här? tänkte jag och kom fram till att det var dags att göra något annat.

Elina Berglund Scherwitzl ville bidra till samhället på ett mer konkret sätt och hade länge varit irriterad på att det inte finns några riktigt bra naturliga preventivmedel.

– När jag gick på gymnasiet fick jag p-piller utskrivna av slentrian. Plötsligt blev jag arg på allt och alla och det ledde till att jag gjorde slut med killen som jag var ihop med. När jag sedan slutade med p-pillren märke jag att de var de och inte killen som var problemet, förklarar hon.

Elina Berglund Scherwitzl och hennes man Raoul Scherwitzl, som också är fysiker, började fundera på hur man kan skapa ett naturligt preventivmedel. Med hjälp av sina erfarenheter från forskningsvärlden har de tittat på hur man kan analysera kvinnors kroppstemperatur och utifrån det räkna ut när de är fertila och vilken tid i månaden de har så kallade säkra perioder. Preventivmedlet finns nu i form av en app och en hemsida. Användarna prenumererar på tjänsten och mäter sin kroppstemperatur varje dag.

– Det finns massor av appar som håller koll på mensen och där man får skriva in och analysera sin temperatur själv men jag ville skapa ett seriöst alternativ som bygger på forskning. Jag och min man använde själva appen som preventivmedel i 1,5 år. Sedan bestämde vi att vi ville ha barn.

Eftersom paret Berglund Scherwitzl hade lanserat sin preventivmedelapp ansåg de att förtroendet för dem kunde brista om de blev gravida.

– Folk kanske skulle tro att det var ett misstag och att appen inte fungerade, säger Elina Berglund Scherwitzl.

Hon och maken bestämde sig därför för att berätta om graviditeten innan den blev verklighet.

– Jag såg i appen att jag skulle ha ägglossning på vår bröllopsdag. Två månader innan skrev vi på Twitter att vi planerade att bli gravida den 11 augusti. Så blev det också och nu har vi en dotter på 10 månader, säger Elina Berglund Scherwitzl.

I it-bolagens mecka, Silicon Valley i USA, har intresset för digital hälsa varit stort under flera år. Mellan 2012 och 2013 ökade investeringarna i den typen av bolag med 39 procent och landade på 1,9 miljarder dollar. Även i Sverige börjar intresset från investerarnas sida växa. Riskkapitalister har redan investerat i Elina Berglunds företag. De är i dag sex anställda och kommer under den närmsta tiden kunna anställa fler.

– Vi har gått från 1 000 till 20 000 användare på ett år och jag ser ljust på framtiden, säger Elina Berglund Scherwitzl.

Läs mer

E-hälsobranschen växer
2014 lanserade Apple ett operativsystem med inbyggt hälsokit. Något som ytterligare triggade utvecklingen av appar som används för att mäta hur du mår. Samma år fick Sverige en ny myndighet med uppdrag att utveckla den nationella e-hälsan. Dessutom syntes en markant ökning av nystartade företag med fokus på digitalt välmående. Läs hela artikeln om fenomenet här: Hälsobranschen tar fart när tekniken hjälper till

Fakta.Fakta. Higgspartikeln

Higgspartikeln, som även kallas Higgsbosonen, förutsades redan på 1960-talet av bland andra Peter Higgs.

Först 2012 lyckades forskare vid Cern bevisa att partikeln, som ibland kallats ”gudspartikeln”, faktiskt finns. Higgs och Francois Englert fick 2013 Nobelpriset i fysik för teorierna.

Partikeln var den sista pusselbiten i den så kallade standardmodellen som används inom partikelfysiken för att beskriva naturens minsta byggstenar och förklarar varför övriga partiklar har massa.

Stora delar av universum består dock av något annat, så kallad mörk materia. Vad den består av är ännu okänt.

Fakta.

Namn: Elina Berglund Scherwitzl.

Ålder: 31 år.

Familj: Maken Raoul Scherwitzl och dotter på 10 månader.

Utbildning: Utbildning i teknisk fysik vid Lunds tekniska högskola, har doktorerat och gjort en post-dok vid Cernlaboratoriet i Schweiz.

Karriär: Har arbetat som partikelfysiker på Cernlaboratoriet och var med och upptäckte higgspartikeln 2012. Har utvecklat appen Natural cycles som fungerar som ett naturligt preventivmedel och driver sedan 2013 bolaget Natural cycles tillsammans med sin man. Har i dag sex anställda men planerar att anställa fler.

Tips till andra som vill göra karriär: Tänk inte så mycket på vad som anses vara ett bra jobb, gör något du verkligen tycker är roligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.