Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Ghada fick jobb på statliga Teracom

Egyptiska Ghada Hussein Mohamed hade svårt att hitta jobb som elkraftsingenjör när hon kom till Sverige för fyra år sedan. Nu är hon anställd hos statliga Teracom.
Egyptiska Ghada Hussein Mohamed hade svårt att hitta jobb som elkraftsingenjör när hon kom till Sverige för fyra år sedan. Nu är hon anställd hos statliga Teracom. Foto: Roger Turesson

På statliga Teracom arbetar människor från hela världen. Egyptiska Ghada Hussein Mohamed har för första gången i Sverige kunnat återuppta sitt yrke elkraftsingenjör.

– Jag fick det här jobbet i april förra året, säger Ghada Hussein Mohamed, och ser påtagligt nöjd ut.

För fyra år sedan kom hon till Sverige som 38-åring. På det följde SFI och ”korta vägen” med yrkessvenska och yrkescoachning för utländska akademiker och flera års jobbsökande.

Hon hade nästan hunnit börja misströsta när hon förra våren fick napp hos statliga kommunikationsoperatören Teracom. Nu är hon tillsvidareanställd designer och teknikspecialist på elkraftssektionen, och får för första gången i Sverige arbeta med det hon är utbildad till och har erfarenhet av.

– I Egypten arbetade jag med liknande saker inom tv-sektorn.

Arbetet är ändå ganska annorlunda här. Svenska språket, kulturen och de annorlunda systemen har varit stora utmaningar.

– Men alla mina kolleger är trevliga och hjälper mig. Teracom har gett mig möjligheten och ett ansvar, och därför känner jag ett stort engagemang.

Teracom ansvarar för utsändningen av Sveriges Radio och SVT samt driver och övervakar Rakel-kommunikationsnätet, som polis, räddningstjänst, ambulans med fler använder.

Tre av fyra anställda är män. Målet är att öka andelen kvinnor till minst 40 procent.

Peter Blomquist, sektionschef för Teracoms centrala drift, vill satsa på alla sorters mångfald. Anställningsannonser ska attrahera en bred palett av människor. Rekryteringsföretaget har order att inte sortera bort människor på grund av ålder, kön, etnisk härkomst eller någon annan diskrimineringsgrund – så länge de har relevanta yrkeserfarenheter.

Till exempel anställdes nyligen en man med mycket goda tekniska färdigheter, men som knappt talade någon svenska – trots att han skulle ha kundkontakter på telefon.

– Under provanställningen hade han kravet på sig att förbättra sin svenska, och han jobbade på bra. Nu har vi en extremt kompetent medarbetare.

Under 2016 ska Teracom ta in praktikanter i samarbete med IVA:s Tekniksprånget, som fått regeringens uppdrag att hitta arbete till nyanlända.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.