Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Hållbarheten inget sidospår

Foto: Jonas Lindkvist

Hur personalens arbetskläder tillverkas, vilka kemikalier som används vid underhåll och att fler tåg kommer i tid. Det är några av de saker SJ:s hållbarhetschef Erica Kronhöffer ansvarar för. DN Jobb tog reda på vad hon gör om dagarna.

När Erica Kronhöffer började på SJ i april 2013 var hon den första på företaget som kunde titulera sig som hållbarhetschef.

Hennes jobb är att se till att hållbarhetsfrågorna går som en röd tråd genom allt SJ gör. Det kan handla om vilka kemikalier som får användas vid underhåll av tågen eller ställa krav på hur arbetsförhållandena ska se ut hos företagen som tillverkar personalens arbetskläder.

– Det är viktigt att hållbarheten inte bara ligger i ett sidospår, utan att det verkligen är med och formar hur vi styr verksamheten, säger Erica Kronhöffer.

Hon är utbildad miljöjurist och har tidigare arbetat med miljö och hållbarhet på bland annat Green Cargo och Post Nord.

– Det är spännande att jobba med någonting som är viktigt på riktigt. Jag har velat arbeta med hållbarhet ända sedan jag började på jurist- utbildningen för jag tycker att före-tagen har ett ansvar mot samhället att ta de här frågorna på allvar, säger Erica Kronhöffer.

Hon har en stab på fyra medarbetare och sitter själv i företagsledningen. Tillsammans påverkar de hur SJ ska arbeta med bland annat punktlighet, utvärdering och utveckling för framtiden.

Större delen av dagarna sitter hon i möten med SJ:s olika avdelningar.

Just punktlighet kanske inte låter som ett hållbarhetsmål, men Erica Kronhöffer förklarar hur hållbarhet hänger ihop med den dagliga verksamheten.

– Först och främst så drabbar det så klart våra kunder. Sedan kommer den största delen av våra utsläpp från ersättningstrafiken som vi måste sätta in när tågen inte går som de ska. Därför är det viktigt att tågen går i tid och att vi undviker driftstörningar, säger hon.

SJ:s hållbarhetsarbete handlar också om socialt ansvar både mot de anställda och mot kunderna.

– Vi måste se till att tågresorna är anpassade för personer med funktionsnedsättning och att bistron på tåget erbjuder mat som är Krav- eller Fairtrade-märkta. Men också att våra anställda trivs och vill vara med och arbeta för att vi ska nå målen, säger Erica Kronhöffer.

En vanlig dag på jobbet.

07.30 Frukost/avstämning med en kollega.

08.00 Möte om verksamhetsplanen inklusive budget för 2015 med staben för kvalitet och miljö.

13.00 Möte om SJ:s övergripande affärsplan.

14.00 Möte med representanter från miljömärkningen Krav.

15.00 Löne- samtal med en av mina medarbetare.

16.30 Svara på mejl.

18.00 Middag på restaurang med en tidigare kollega från Post Nord.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.