Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Han får inte jobba – trots den stora läkarbristen i Sverige

”Jag har jobbat som specialist i 20 år, men här får jag inte ens tillstånd till att göra en läkarpraktik”, säger läkaren Hicham Altizini.
”Jag har jobbat som specialist i 20 år, men här får jag inte ens tillstånd till att göra en läkarpraktik”, säger läkaren Hicham Altizini. Foto: Erik Simander

Sverige har läkarbrist. Men trots att det finns många välutbildade syriska läkare i landet får de inte arbeta.

– Bara här i Flen har vi tio tolv läkare som väntat i åratal, säger Thamer Mohamad från arbetsförmedlingen.

Antalet läkare som sitter i karantän i Sverige har vuxit med flyktingströmmen. Socialstyrelsens prövningstillstånd för läkare har halkat efter men sakta börjat komma i kapp. Problemen med att få praktik på sjukhus gör också att processen drar ut på tiden.

– Jag förstår att Socialstyrelsen måste vara noggrann i sin prövning, men samtidigt är det frustrerande att se läkare gå på försörjningsstöd i flera år och inte få sin sak prövad, säger Thamer Mohamad, som arbetar på Flens arbetsförmedling.

I Sverige är läkarbristen utbredd. I flera landsting gapar upp till 30 procent av läkartjänsterna tomma. Läkarförbundet har också varnat för att läkarbristen kommer att förvärras under närmaste år.

– Syrisk läkarutbildning håller hög klass och våra läkare som väntar på jobb här i Flen skulle gärna jobba gratis. Inte minst för att behålla kontakt med sin profession men också för att på allvar lära sig svenska språket, säger Thamer Mohamad.

En av läkarna i Flen är syriern Hicham Altizini, som arbetat som gynekolog i flera länder. Han är specialistläkare och har arbetat med provrörsbefruktning. DN skrev om hans fall i september 2015, då hade han väntat på sitt tillstånd att få göra praktik i drygt två och ett halvt år.

– Jag har fortfarande inte fått något tillstånd. Det är ett stort problem för mig, säger Hicham Altizini som hunnit fylla 61 år under den långa väntetiden.

Eftersom Hicham Altizini är specialistläkare med mångårig erfarenhet ska det räcka med praktiktjänstgöring men även för det krävs grönt ljus från Socialstyrelsen.

– I väntan på tillståndet har jag ansökt om praktikplats i Linköping, Örebro, Nyköping och Eskilstuna, men de säger nej även om jag skulle ha tillstånd.

Efter artikeln i DN fick Hicham Altizini varje dag komma in och besöka den privata gynmottagningen Nyponet i Katrineholm, inbjuden av mottagningens läkare Peter Tjerring.

– På min mottagning får han lära sig lite svensk gynekologslang, men inte så mycket mer. Det är helt bisarrt att han inte fått börja jobba på riktigt och att beskedet dröjt. Hicham uppfyller alla krav för att få tillstånd att börja praktisera. Men först nu kräver Socialstyrelsen att han ska göra ett kunskapsprov i stället, vilket vi överklagat, säger Peter Tjerring.

Varför tror du det är så svårt med praktikplatser på sjukhusen?

– Det är ren lättja, säger Peter Tjerring.

Socialstyrelsens enhetschef, Pernilla Ek, kan inte kommentera det enskilda fallet, men menar att myndigheten pressat handläggningstiderna.

– Just nu processar vi ansökningar från juni–juli 2015, vilket gör att vi nästan halverat behandlingstiden, säger Pernilla Ek.

– Vi måste ju följa lagen och patientsäkerheten ställer höga krav. I dag finns möjligheten för de som kan dokumentera att de arbetat som specialistläkare i fem år att bli godkända genom arbetspraktik.

Förekomsten av falska dokument har dock försvårat handläggningen för myndigheten.

– Det är svårt att värdera intyg. Ofta finns inte heller några fungerande myndigheter i respektive hemland att kontakta. Vi går därför mot ett system där alla kommer att få göra kunskapsprov, vilket vi tror kommer att förenkla för de sökande, säger Pernilla Ek.

Fakta. Det här krävs för att få läkarlegitimation

Kraven för läkare som kommer utanför EU/EES är hårdare än för läkare som till exempel kommer från Polen.

Alla läkare i Sverige måste ha svensk legitimation eller ett särskilt förordnande. Yrkestiteln läkare är skyddad.

För den som har utländsk specialistkompetens krävs först en legitimation som läkare. Sen behövs även en svensk specialisttjänstgöring (ST) för att få bevis om specialistkompetens.

Källa: Socialstyrelsen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.