Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Han gick in i väggen vid 21 – nu lär han andra att säga nej

”Med massor av intryck och information från alla håll är det lätt att tappa bort sig själv”, säger 23-årige entreprenören Emanuel Nilsson.
”Med massor av intryck och information från alla håll är det lätt att tappa bort sig själv”, säger 23-årige entreprenören Emanuel Nilsson. Foto: Jonas Hubbe

Entreprenören Emanuel Nilsson blev vd vid 19 – och gick in i väggen vid 21.

I dag, två år senare, föreläser han för att lära andra att undvika att göra samma misstag.

– Jag vill få högpresterande männi­skor att fatta konsekvenserna av att pressa sig själva för mycket,­ ­säger 23-åringen, som vill lära ut ”lite sund egoism” och ­konsten att säga nej.

Med det syftet bloggar han kring sina erfarenheter. Och han har sedan i höstas föreläst bland annat hos Danske Bank, TV3/MTG och Ung Företagsamhet. I år kan det bli fler stora företag. Ämnet engagerar.

– Varje vecka får jag mejl från folk i alla åldrar som känner igen sig i mina erfarenheter, inte minst ungdomar, säger Emanuel Nilsson.

Många unga känner att hela till­varon går ut på att prestera. Sociala medier ökar trycket, konstaterar han.

– Med massor av intryck och information från alla håll är det lätt att tappa bort sig själv, man har inga marginaler för att klara oförutsedda hinder.

Själv sålde 23-åringen leksaker och mobiltelefoner redan som liten hemma i Jönköping. Direkt ­efter gymnasiet startade han bolag och arbetade med försäljning och marknadsföring i både hus- och bilbranschen.

– Jag är en person som ser affärsmöjligheter överallt, då gäller det att prioritera. Det var jag för dålig på innan jag gick in i väggen.

Hösten 2012 fick han ont i huvudet, stressade upp sig över små­saker och hade svårt att sova.

–  Jag kände inte igen mig själv längre, men jag fortsatte att köra på.

Till slut stannade han hemma ett par veckor. När huvudvärken och stressymtomen ändå inte gick över gick han till läkaren.

– Han sade att jag var utbränd och sjukskrev mig.

Helt ledig lyckades han ändå inte hålla sig. Efter sjukskrivningen 2013 var han i Tanzania, där han nu har startat bolag som arbetar med investeringar i bland annat logistik, byggvaror och livsmedel.

Chefer och arbetskamrater ska inte se snett på den som vill vara ledig, påpekar han.

– Själv har jag stängt av sig­nalerna på mobilen och väljer själv när jag ska prata eller svara på sms.

Tusen timmar var han borta från jobbet i samband med sin utbrändhetsdiagnos.

– Hade jag satsat de timmarna förebyggande hade jag aldrig blivit dålig.

Emanuel Nilssons tips

1. Lär dig prioritera. Allt är inte viktigt.

2. Lägg in tid för återhämtning.

3. Lär dig att säga ”nej”. Det gäller att veta vad som är ­viktigt och ger resultat. Säger man nej ibland kan man säga ja till annat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.