Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 02:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/hanna-bytte-bort-meningslosheten-raketbransle-att-gora-nagot-betydelsefullt/

Jobb & Karriär

Hanna bytte bort meningslösheten: ”Raketbränsle att göra något betydelsefullt”

Med sitt nya jobb som marknadsföringsansvarig på Läkare utan gränser känner Hanna Lidén att hon hittat hem och mening med sitt arbete.
Med sitt nya jobb som marknadsföringsansvarig på Läkare utan gränser känner Hanna Lidén att hon hittat hem och mening med sitt arbete. Foto: Julia Mård

Över 70 procent av svenskarna tycker att det är viktigt att deras jobb är användbart för samhället. Trots det uppger var tredje att deras arbete inte gör någon skillnad. Hanna Lidéns längtan efter mening blev för stor. 

– Det är som att ha raketbränsle att ha något betydelsefullt att göra på dagarna, säger hon till DN.

Rätta artikel

Det har gått tre år sedan Hanna Lidén blev förälder. Lika många år har det gått sedan hon lämnade sitt tidigare arbete som digital chef på en av Sveriges största elektronikkedjor, utan en klar bild av vad hon skulle göra – men med ett klart mål.

– Jag sade upp mig under min föräldraledighet utan att ha någonstans att ta vägen eftersom jag ville använda min kompetens till något som kunde göra världen bättre, säger hon till DN.

Det var inte så att hon hade tråkigt på sitt tidigare jobb, inte heller att hennes arbete inte uppskattades eller att hon inte var bra på sitt jobb. Tvärtom: hon arbetade hårt, utvecklades, hade roligt på jobbet, gillade sina arbetsuppgifter. Det var när hon kom hem hon kände tomheten, och känslan växte med åren, blev tydligare och mer definierad.

– Det var känslan av att det jag åstadkommit efter att ha arbetat svinhårt var att få fler personer att köpa saker de inte behöver på avbetalning, säger hon.

DN och Ipsos har under hösten undersökt upplevelsen av meningslöshet i arbetet bland svenskarna. Glädjande nog känner en majoritet att deras arbete åtminstone delvis gör världen bättre och att de relativt sällan utför arbetsuppgifter som känns meningslösa. 

Men även om ett endast mycket litet fåtal känner att deras arbete gör världen sämre upplever 27 procent trots det att deras arbete varken gör till eller från. Nära hälften uppger även att de utför helt meningslösa arbetsuppgifter någon gång i månaden.

Frågorna är utformade efter den subjektiva upplevelsen av meningslöshet. Någon kan tycka att det arbete den utför egentligen inte behövs. Andra, som Hanna Lidén, tycker att deras arbete inte gör någon positiv skillnad i ett större perspektiv.

– Det var inte den meningslöshet jag kände när jag som yngre putsade fönster och de var smutsiga igen några timmar senare. Men jag kände att slutresultatet av mitt arbete gjorde världen lite sämre. Det var en ganska subtil känsla som lade en våt filt över allt som var roligt, säger hon.

Hanna Lidén bytte jobb för att hitta mening i sitt arbetsliv.
Hanna Lidén bytte jobb för att hitta mening i sitt arbetsliv. Foto: Julia Mård

Vändpunkten kom när hon fick barn. Hon tycker själv att det låter som en ”jätteklyscha” men hade kommit till en punkt där känslan av att något behövde hända inte gick att skaka av sig.

– När man sitter och tittar på sitt barn och undrar vilken värld det ska växa upp i, då får man en helt annan motivation att förändra världen. Jag tror inte att jag är ensam om den känslan, säger hon.

Hanna Lidén återvände aldrig till sitt gamla arbete. I stället satte hon sig ned med sin fru och ett par vänner och försökte definiera mål för vart hon ville. Högst upp, framför tänkbara jobb inom offentlig sektor eller på digitala byråer, placerade hon drömmen om Läkare utan gränser.

Men om hon själv drevs framåt av sin nyfunna övertygelse var omgivningen mer tveksam: Hur kunde hon lämna en så spikrakt uppåtpekande karriärstege? 

– Min omgivning tänkte nog att jag inte skulle hitta något. Jag tänkte mer att jag tar det jag får, säger Hanna Lidén.

Det gick fem månader innan Hanna Lidén åter stod med arbete. Men så dök tjänsten som marknadschef på Läkare utan gränser upp. Hon konstaterar att det innebar en rejäl lönesänkning och en svagare uppåtlutning på den framtida lönekurvan.  

– Men jag visste ju direkt att jag måste ha det jobbet. Vi skulle klara oss på den lönen. Det jobbiga var att bryta normen – man ska inte ned i lön, bara uppåt.

Med sitt nya jobb känner Hanna Lidén att hon hittat hem och mening. Nu hoppas hon att hon kan inspirera andra att göra samma sak – reagera när meningslösheten blir för stor.

– Nu gör jag något otroligt mycket mer betydelsefullt, jag gör skillnad. Det är som att ha raketbränsle i motorn att ha ett tydligt syfte på dagarna, säger hon.

Läs även: Två av tre anser att deras arbete gör världen bättre

Läs även: En halv miljon svenskar är missnöjda med sina jobb