Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Hans hobby förvandlades till ett jobb

När Christoffer Collin började använda Instagram för drygt 1,5 år sedan visste han inte att det skulle förändra hans liv. Nu följer nästan en halv miljon människor från hela världen hans landskapsbilder och hobbyn har blivit ett jobb.

Den 29-årige Karlskogabon Christoffer Collin sitter på Arlanda flygplats när DN Jobb når honom på telefon. Han har fått en inbjudan till Australien av delstaten Queensland som vill att han kommer dit och fotar. Tillsammans med några andra Instagramprofiler från olika delar av världen ska han under en veckas tid marknadsföra stränderna och solnedgångarna på andra sidan jorden genom den populära fotoappen.

– Jag vet inte riktigt vad som väntar men jag tror att det blir kul.

Christoffer Collin har tidigare inte varit särskilt intresserad av fotografering och har varken gått någon utbildning eller läst någon kurs med den inriktningen. Men under en resa i Thailand började han ta bilder och i stället för att spamma sina vänner på Facebook med foton på sandstränder och solnedgångar började han använda mobilappen Instagram. Den nyvunna hobbyn fortsatte och Christoffer Collin uppdaterade sitt konto med bilder på den värmländska naturen runt hem­orten Karlskoga.

Något i bilderna visade sig vara tilltalande och snart följdes Christoffer Collins konto av tusentals personer. Intresset för bilderna har sedan dess ökat stadigt och nu har kontot cirka 480.000 följare.

En ganska liten procent av följarna är svenska och Christoffer Collin tror att hans utländska fans tilltalas av den nordiska naturen.

– De kanske ser något exotiskt med dem. Bilderna föreställer mest landskap och är lite melankoliska. Jag tror de spär på myten om den ensamme nordbon.

Framgångarna på Instagram har fött en idé hos Christoffer Collin och för drygt en månad sedan sade han upp sig från sitt verkstadsjobb i Karlskoga.

– Jag hoppas att jag genom uppdrag från olika kommuner och platser, både i Sverige och i världen, kan försörja mig på det här. Jag får redan många förfrågningar och tror att jag har något bra att erbjuda, säger han.

I och med det blir Christoffer Collin en av få, kanske den första i Sverige, som på heltid arbetar med Instagram. Men han tror att det är en bransch och ett yrke som kommer att växa.

– Se på bloggvärlden. Det är många som försörjer sig på det och jag tror att det blir samma sak med Instagram. Jag har aldrig tidigare vetat vad jag vill jobba med, men nu känns det som om jag har hittat rätt.

@DNEkonomi finns på Twitter. Följ oss gärna!

Tips:Så blir du stor på Instagram


1 Håll det stilrent och hitta ditt bildspråk på Instagram.
2 Satsa på genuinitet och blanda inte in för mycket privat.
3 Var social och aktiv genom att gå in och kommentera eller gilla andras foton.
4 Träna! Ju mer du fotar, desto bättre blir du. Jag lägger ut flera bilder per dag.
5 Samarbeta med andra som har många följare. Be dem tipsa om ditt konto.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.