Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Här är jobben som ger dig högst lön

"Jag ville ha ett jobb där jag kunde känna trygghet", säger Annie Thorell som för fem år sedan tog examen från KTH:s datateknikprogram. Foto: Anette Nantell.
"Jag ville ha ett jobb där jag kunde känna trygghet", säger Annie Thorell som för fem år sedan tog examen från KTH:s datateknikprogram. Foto: Anette Nantell. Foto: Anette Nantell

Den sista svarsdagen för att lämna besked om höstens högskole- och universitetsutbildningar närmar sig. Men vilka utbildningar leder till välbetalda jobb - och vilka gör inte det?

Pilot, sjuksköterska eller ingenjör? Den 28 juli är den sista dagen att tacka ja eller nej till högskoleutbildningar. För den som eftersträvar en tjock plånbok i framtiden kan det vara en idé att välja Ingenjörs– och ekonomiutbildningar som leder till de högsta lönerna direkt efter examen.

Datateknikprogrammet på Kungliga tekniska högskolan, KTH, ligger på tredje plats över de utbildningsprogram som leder till högst lön för nyutexaminerade. Annie Thorell avslutade sina studier vid programmet för fem år sedan. Nu arbetar hon som Front end-utvecklare för konsultbyrån Iteam, med flera stora bolag som kunder.

– Jag ville ha ett jobb där jag kunde känna trygghet. Jag utgick inte främst ifrån att jag var bra på matematik och jag tänkte heller inte på lönen. Jag läste att det var en bra bransch att söka jobb inom så det kändes som ett smart val, säger hon.

Rollen innebär att hon bland annat arbetar med att utveckla stora företags webbtjänster för konsumenter. Hon sökte till programmet eftersom hon tyckte att det lät intressant med problemlösning. Dessutom var hon intresserad av de yrken som utbildningen kunde leda till.

Att hon valde att studera vid just KTH var för att hon ville flytta ifrån hemstaden Uppsala, men hon ville samtidigt inte ha för långt hem. De flesta på Annie Thorells utbildning hade lätt för att komma in på arbetsmarknaden efter utbildningen.

– Jag vet inte någon som hade svårt att få jobb. Alla verkar nöjda och glada. Det är en bransch där det råder brist på folk så det har aldrig varit några problem, säger hon.

Om du styrs av pengar finns det risk för att du hamnar på fel karriärbana från början.

Även om det är relevant att titta på framtidsutsikterna för det yrke som är av intresse bör valet av utbildning inte styras av den framtida potentiella lönen, enligt Johan Andersson som är studie- och karriärvägledare vid Stockholms universitet.

– Utgå alltid ifrån din egen begåvningsprofil och dina intressen och stäm sedan av dem mot arbetsmarknaden. Om du styrs av pengar finns det risk för att du hamnar på fel karriärbana från början. Om du ser att en försäkringsmatematiker har en hög ingångslön och lockas av det men har svårt för matematik så kommer du inte ens att klara av utbildningen. Då har du börjat i fel ände.

Foto: Andrea BraskJohan Andersson, studievägledare Stockholms Universitet. Foto: Andrea Brask

Även KTH:s utbildning i Samhällsbyggnad kan enligt statisktiken leda till en hög lön efter studierna. Programmet är en sammanslagning mellan utbildningarna väg- och vattenbyggnad och lantmäteri. Lisa Olsson börjar sitt tredje år vid programmet till hösten. Även om den framtida lönen inte avgjorde beslutet tycker hon att det är en fördel att arbetsmarknaden ser god ut.

– Det är en bra utbildning som är bred, och det går att arbeta med många olika saker när man är färdig. I framtiden vill jag bli någon form av projektledare, säger hon.

Några av de bäst betalda jobben på längre sikt finns inom finanssektorn. En bra början för personer som vill arbeta inom branschen kan vara att läsa ett kandidatprogram med inriktning mot finans, enligt studie- och karriärvägledare Johan Andersson. Även ett program inom matematik och nationalekonomi vara ett bra alternativ för en person som är duktig på matematik.

– Då kan man exempelvis arbeta med kvantitativa värderingsmodeller för finansmarknaden. Det är mindre Gordon Gekko och mer mattenörd men lika mycket deg, säger Johan Andersson.

Läs mer: Satsningar på enkla arbeten skapar också kreativa jobb

För personer som inte har betygen som krävs för en viss utbildning kan högskoleprovet ge en andra chans. Men även här är det bra att utgå ifrån de egna förmågorna.

– Om du har skrivit högskoleprovet fem gånger och inte har fått ett bra resultat kanske du ska fundera på om akademiska studier är rätt för dig. Det kanske är bättre att titta på en yrkesutbildning, i stället för att kriga i flera år för att komma in på ett program som du sedan kanske inte klarar av. Din livslön blir troligtvis högre då.

Utbildningarna som leder till bäst betalt för nyutexaminerade studenter, månadslön:

Data- och systemvetenskap, Uppsala universitet: 35000 kronor.

Väg- och vattenbyggnad, Kungliga tekniska högskolan: 32 939 kronor. (Väg– och vattenbyggnad har slagits ihop med lantmäteri och heter nu samhällsbyggnad.)

Datateknik, Kungliga tekniska högskolan: 32 548 kronor.

Företagsekonomi, Handelshögskolan: 32 478 kronor.

Riskhantering, Lunds universitet 31 863 kronor.

Data- och systemvetenskap, Stockholms universitet, 31 400 kronor.

Industriell ekonomi, Kungliga tekniska högskolan 31 351 kronor.

Statsvetenskap, Försvarshögskolan 31 000 kronor.

Industriell ekonomi, Lunds universitet 30 745 kronor.

Statsvetenskap, Umeå universitet 30 500 kronor.

Källa: Svenskt näringsliv

 

Yrken med högst medellön per månad:

1. Chefer inom bank, finans och försäkring, högre nivå: 123 100 kronor

2. Mäklare inom finans: 77 700 kronor

3. Specialistläkare: 75 200 kronor

4. Verkställande direktörer med flera: 74 200 kronor

5. Forsknings- och utvecklingschefer, högre nivå: 72 000 kronor

6. General-, landstings- och kommundirektörer med flera: 71 500 kronor

7. Ekonomi- och finanschefer, högre nivå: 68 500 kronor

8. Piloter med flera: 64 700 kronor

9. Driftchefer inom bygg, anläggning och gruva, högre nivå: 64 200 kronor

10. Chefer inom bank, finans och försäkring, lägre nivå: 63 600 kronor

Yrken med lägst medellön per månad:

1. Marknadsundersökare och intervjuare: 18 800 kronor

2. Övrig hemservicepersonal m.fl: 20 100 kronor

3. Kafé- och konditoribiträden: 20 100 kronor

4. Växtodlare och djuruppfödare. blandad drift: 21 500 kronor

5. Övriga servicearbetare: 21 600 kronor

6. Soldater med flera: 21 800 kronor

7. Restaurang- och köksbiträden med flera: 22 100 kronor

8. Bärplockare och plantörer med flera: 22 200 kronor

9. Barnskötare: 22 200 kronor

10. Städare: 22 400 kronor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.