Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/har-ar-yrkena-som-kan-forsvinna-i-framtiden/

Jobb & Karriär

Här är yrkena som kan försvinna i framtiden

Taxichauffören Ako Ameen är inte övertygad om att chaufförsyrket kommer att försvinna. Foto: Ali Lorestani

Samhället blir allt mer teknologiskt. Arbetsmarknaden är inget undantag och flera yrken befinner sig på fallrepet. För de anställda innebär det en lägre livsinkomst, visar en ny rapport. Taxiyrket är ett av dem som kan komma att minska till följd av tekniken. Trots det är branschen optimistisk.

 

2019-09-12 23.00: Artikeln har tillfogats en rättelse.

De senaste 30 åren har präglats av en ökad digitalisering. Omvandlingen påverkar stora delar av samhället. Nu har forskare undersökt vilka yrken det är som minskade under tidsperioden 1985 till 2013 som följd av teknikutvecklingen. 

Maskinskrivare, kontorstelefonister och montörer är tre exempel, visar rapporten från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. 

– Allra mest påverkades yrken som har medelhöga inkomster, till exempel inom tillverkningsindustrin. Det är framför allt de som är rutinartade och enkla att ersätta med teknik, säger Sofia Hernnäs, doktorand vid Nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet, som är en av rapportförfattarna.

Mellan 1985 och 2013 hade anställda i minskande yrken en livsinkomst var mellan två och fem procent lägre jämfört med medarbetare inom stabila yrken. Dessutom hade de mellan två till sex månaders kortare anställning. 

– En förklaring kan vara att medarbetarnas kompetens inte är tillräckligt efterfrågad när de byter jobb eller förlorar yrket. Då sjunker också lönenivåerna, säger Sofia Hernnäs. 

I framtiden kan även yrken som kräver lägre utbildning komma att minska. Bland annat arbeten inom fordonsindustrin, menar Sofia Hernnäs. Simuleringar vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, har tittat på hur man kan ersätta 136.000 personbilar som kör i Stockholm varje dag. Om man ersätter dem med självkörande taxibilar, med plats för fyra passagerare, skulle det räcka med 9.700 fordon. 

– Arbeten med lägre krav på utbildning kan komma att påverkas framöver. Till exempel taxichaufförer eller lastbilschaufförer. Det beror på om självkörande bilar ökar, säger Sofia Hernnäs.

Förra året fanns det 6.700 transportörföretag i Sverige. Totalt sysselsätter de 19.400 personer, enligt en rapport från Trafikanalys. En av dem är Ako Ameen som är taxichaufför på Taxi Stockholm sedan sju år. Han tar forskarnas varning med en gnutta salt. 

– Många personer åker taxi för att de tycker det är viktigt att träffa nya personer och få prata. Det kan aldrig självkörande fordon ersätta. Det kommer alltid finnas ett behov av taxichaufförer, säger han. 

IFAU:s rapport visar att låginkomsttagare drabbades hårdast när deras yrken minskade. Den tredjedel som var lägst betald inom varje yrke minskade sina inkomster med åtta till elva procent. 

Foto: Ali Lorestani

Ako Ameen tror att vissa arbetsuppgifter kommer att bli enklare tack vare tekniken. Till exempel kan kunder beställa sina resor i telefonen via olika appar. Dessutom har regeringen föreslagit att viss taxitrafik ska vara befriad från kravet på taxameter. 

Branschorganisationen Taxiförbundet tror att föraryrket kommer att se annorlunda ut i framtiden. Till exempel kan självkörande fordon komma att ha en slags värd under resans gång. 

– En stor del av taxiverksamheten består av skolskjuts och vårdskjuts. Även om bilarna är självkörande behövs det nån som följer med under färden som kan hjälpa till att lyfta in rullstolen, bära resväskorna eller hjälpa till med barnvagnen, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör på Taxiförbundet. 

På landsbygden och i glesbygdsorter är taxi viktigt för att nå sin destination, menar Claudio Skubla. Bland annat kan det saknas andra alternativ för att ta sig till resemålet. 

– Taxibilar står sällan för längre resor, men bilarna är oftast den sista, viktiga biten av resan för att lyckas nå slutdestinationen. Taxiresor används för att ta sig till exempel från tågstationen till hotellet, säger han.

Rättelse: Taxiförbundet är en branschorganisation.