Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/helgjobb-minskade-sjukskrivningarna/

Jobb & Karriär

Helgjobb minskade sjukskrivningarna

Arkivbild. Foto: Andreas Arnold/TT

Stora delar av vården är vana vid att jobba långa pass. I Örebro sa en del av personalen upp sig eftersom det var för mycket helgarbete. Efter det infördes ständig helgtjänstgöring och nu har sjukskrivningarna minskat. 

Många undersköterskor och sjuksköterskor är vana vid att jobba långa skift. Likaså att förr eller senare behöva arbeta på helgerna. Örebro universitetssjukhus är inget undantag. För två år sedan blev situationen allt tydligare för Cecilia Kjellin, avdelningschef på hematologi- och gastroavdelningen. 

– Vi hade flera sjuksköterskor som slutade på avdelningen. När vi frågade varför sa en del att det var för mycket helgtjänstgöring. För att vi skulle få ihop tiderna behövde personalen jobba varannan helg, säger hon.

Cecilia Kjellin, avdelningschef på hematologi- och gastroavdelningen. Foto: Cecilia Kjellin

Cecilia Kjellin drog igång projektet ständig helgtjänstgöring. Syftet var att undersöka om det var möjligt att arbeta i skift, där vissa bara jobbar på helgerna. Arbetsupplägget används redan inom andra branscher, till exempel hemtjänsten. Förutsättningen för att få genomföra projektet var att det inte fick bidra till merkostnader. 

I dag arbetar två sjuksköterskor och två undersköterskor bara på helgerna. Totalt arbetar de tre pass under perioden fredag, lördag och söndag. Dock är passen aldrig schemalagda på nätterna. Utöver lönen och ob-tillägg får personalen även en timersättning. Den motsvarar en heltidslön för en veckoarbetstid på 26 timmar.

– De som vill jobba på helgerna har oftast skäl till det, till exempel att de studerar eller har små barn. Men det kan också vara personer som vill gå ner i tid men inte har haft råd, säger Cecilia Kjellin.

Efter fyra månader roterar personalen och då får andra möjligheten att jobba helg om de så önskar. Men helgarbete medför också utmaningar. Det menar Arne Lowden, sömn- och stressforskare på Stressforskningsinstitutet, vid Stockholms universitet. Han har bland annat studerat omställningsbesvär för skiftarbetare. 

Arne Lowden, sömn- och stressforskare på Stressforskningsinstitutet, vid Stockholms universitet. Foto: Stockholms universitet

– Om personalen får ersättning för vardagarna de inte jobbar är det bra. Dock är förutsättningen att helgarbetet är frivilligt och att personerna inte känner sig pressade att jobba helger, säger han.

Han tillägger att många helgpass är väldigt långa. Dessutom är det viktigt att vara ledig vissa helger för att kunna må bra socialt. Till exempel är det enklare att träffa familjen eller vänner i slutet av veckan.

Cecilia Kjellin berättar att övertid och sjukskrivningar har minskat på avdelningen. Varför är svårt att svara på, men hon tror att synen på helgjobb har förändrats till något mer positivt. Sedan starten har helgtjänstgöringen spridit sig till hela regionen. Ungefär 15 arbetsplatser i Örebro har infört arbetssystemet. 

Undersköterskan Moa Klaminder tycker att det är en annorlunda stämning på helgerna. För tre år sedan började hon på hematologi- och gastroavdelningen. Nu arbetar hon bara på fredagar, lördagar och söndagar. 

– Förut arbetade vi helger i sex månader i sträck. Nu är det fyra eftersom vissa tyckte det var en för lång period. Ibland är det mer att göra på helgerna, men oftast är det mindre körigt än under veckodagarna, säger hon. 

Moa Klaminder tycker att det är enklare att genomföra praktiska saker på veckodagarna. Till exempel att boka läkartid, besöka frisören eller hitta en tvättid. Framöver planerar hon att läsa en språkkurs i spanska. 

– Det viktiga är att de som arbetar helger vill göra det. Personalen vet att de är viktiga och behövs, säger Cecilia Kjellin.