Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Hennes jobb är att äta chips

Len-Marie Fält har jobbat som produktutvecklare av chips i många år. ”Ett välutvecklat smak- och luktsinne är ett måste, men också ett genuint matintresse”, säger hon.
Len-Marie Fält har jobbat som produktutvecklare av chips i många år. ”Ett välutvecklat smak- och luktsinne är ett måste, men också ett genuint matintresse”, säger hon. Foto: Magnus Hallgren

Efter 40 år på jobbet tycker Len-Marie Fält fortfarande att det är lika intressant. Hennes yrke är att prova chips och utveckla nya smaker på den stora snackstillverkaren OLW.

Egentligen var det inte meningen att hon skulle börja jobba på chipsfabriken i Filipstad, men efter gymnasiet råkade det finnas ett halvårsvikariat på laboratoriet. Där analyserade hon vatten- och salthalt på chipsen, och kontrollerade kontinuerligt kvaliteten på de friteringsoljor som användes.

När produktcheferna kom från kontoret och ville ha smakråd och hjälp med utvecklingen av nya produkter var hon alltid beredd.

– Jag tycker att det är jätteskoj att ta fram nya smaker. Jag gillar mat och är bra på att känna vilka smaker som inte ska vara där, säger Len-Marie Fält, som blev kvar på labbet i 15 år.

När hon gick vidare till utvecklingsavdelningen hade hon varit chef i fem år.

En helt avgörande förutsättning för jobbet är väl utvecklade smaklökar, eftersom det krävs att man har ett smaksinne som är så nära hundra procent som möjligt.

– Alla känner inte alla smaker. En del känner kanske bara 30 procent, medan andra kan känna 90 procent av alla smaknyanser. Alla våra produktchefer har faktiskt testats så att de känner alla smaker.

De som arbetar med produktutveckling reser runt i världen för att samla in nya intryck. Det produktutvecklarna framför allt håller koll på är mattrender och vad som händer i chipsens hemland, USA. De har också byggt upp en egen kryddhylla som de kan botanisera i.

– När vi sitter och provar måste vi kunna tala om varför vi tycker att en smak är god eller dålig och förklara det i ord. Numera har vi ett gemensamt språk med egna uttryck, säger Len-Marie Fält.

Även luktsinnet är väldigt viktigt för att kunna uppleva hela smaken. Vissa smaker är snarare lukter eller aromer. Den som är förkyld kan alltså inte göra jobbet. Även ljudet som uppstår när vi tuggar chipsen och strukturen på chipsens yta övervägs noga när nya chipssorter tas fram.

Len-Marie Fält har lärt sig yrket genom att arbeta länge i branschen och gå kurser både internt i företaget och utanför.

– Det finns även utbildningar, och en matutbildning är bra att ha i botten. Ett genuint matintresse är ett måste.

I arbetet med att skapa en ny serie ostringar har utvecklingsavdelningen nyligen provat sig igenom ungefär 50 ostar från olika länder, såväl hårda som mjuka. Valet föll på en italiensk hårdost, en fransk vitmögelost och en amerikansk pepparost.

– Vi i Sverige tycker mycket om krämiga smaker och vi gillar själva potatissmaken. I England kryddar man bort potatissmaken helt och i Norge är kryddorna paprika och peppar mest populära.

Men OLW:s storsäljare är fortfarande sourcream & onion, dill & gräslök och ostbågar.

Fakta.Snacksprovare

Namn: Len-Marie Fält.

Ålder: 60 år.

Bor: I Storfors i närheten av ­Filipstad i Värmland .

Månadslön:  35 000 kronor (snittlön i branschen).

Det bästa med mitt jobb: Att det har hänt så mycket i branschen, att det går att ta fram smaker som är så mycket renare.

Det sämsta med mitt jobb: Att det kräver ganska mycket dokumentation. Bland annat av näringsvärden och allergener.

Så många har detta jobb: Det finns cirka 100 produktutvecklare av snacks och konfektyr i Sverige.

Framtidsutsikter för yrket: Bra, vi utvecklar ­ständigt nya smaker och produkter.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.