Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Hennes mål: att skapa ett eget Google

Jag älskade att arbeta på Google, men det som betyder något för mig är att göra något som påverkar min lilla värld, mitt Egypten.
Jag älskade att arbeta på Google, men det som betyder något för mig är att göra något som påverkar min lilla värld, mitt Egypten. Other: Foto: Hannes Holmström

Entreprenören Perihan Abou-Zeid från Kairo hyllas för att hon ger unga i arabvärlden en röst i samhället. Hon sa upp sig från drömjobbet på Google och driver nu sitt fjärde företag.
– Jag vill inte jobba på Google, jag vill skapa ett eget Google, säger hon.

Det var den arabiska våren och protesterna på Tahrirtorget som fick Perihan Abou-Zeid att förstå att allt är möjligt.

– Det visade att unga egyptier kan enas kring ett gemensamt mål och göra något stort tillsammans, säger hon.

Vid tiden för revolutionen var den då 25-åriga Perihan Abou-Zeid i full gång med att starta sitt tredje företag, mediebyrån Qabila.

Affärsidén var att ändra innehållet i etablerade medier och låta unga komma till tals.
– Egypten har en väldigt ung befolkning, 60 procent är under 35 år. Trots det bombarderades vi av professorer som på ett komplicerat sätt skulle förklara politik i medierna, säger hon.

Qabila producerade med hjälp av unga egyptier en animerad serie med namnet ”Medborgarens guide till att förstå politik”. Seriens tilltal var ungdomligt och sarkastiskt och den blev snabbt viral genom Youtube.

Snart ville de etablerade tv-kanalerna sända serien och Qabila fick fler och fler uppdrag. Bland annat har företaget arbetat i sju olika länder och gjort upplysningskampanjer för FN. Inför valet i Egypten fick den animerade serien en uppföljare – ”Medborgarens guide till att förstå konstitutionen”. Den sändes bland annat på tv-kanalen al-Jazeera.

Perihan Abou-Zeid har alltid drivit sina företag samtidigt som hon arbetat heltid på andra företag. Strax efter att hon och hennes vänner startat Qabila fick hon många ungas drömjobb – en tjänst på Google.

– Jag älskade att arbeta där, men det som betyder något för mig är att göra något som påverkar min lilla värld, mitt Egypten. Samtidigt ville jag vara min egen chef och arbeta strategiskt i stället för att vänta på en befordran. Jag vill inte jobba på Google, jag vill skapa ett eget Google. Man tänker inte så ofta på att Google bara är ett 14 år gammalt företag.
Det är möjligt att starta ett eget Google, tror Perihan Abou-Zeid.

– Det gäller bara att ta det första steget och det första steget för mig var att sluta på Google.
Perihan Abou-Zeid har nu lämnat över ansvaret som chef för Qabila och flyttat till Boston.
Där läser hon en master på det prestigefyllda universitetet MIT och har, inte helt överraskande, startat ett nytt företag – Filmcollective.ly.

Den här gången är syftet att sammanföra filmskapare från hela världen och hjälpa dem att synas och få sponsring.

– Man kan säga att det är en som en blandning av Linkedin, Kickstarter och Netflix. Förhoppningsvis är Filmcollectiv.ly lika stort som Google om tio år, säger hon.

Fakta om Perihan Abou-Zeid

Ålder: 29 år.
Bor: I Boston.
Uppvuxen i: Kairo.
Utbildning: Flyttade till Kanada efter gymnasiet för att läsa företagsekonomi. Läser nu en master på det prestigefyllda universitetet MIT Sloan School of Management i Boston.
Företag som hon startat: En bröllopsplaneringsfirma, en matbutik online, medieföretaget Qabila och Filmcollectively, ett digitalt nätverk som hjälper okända filmskapare över hela världen att synas och få sponsring.
Har arbetat på: Google.
Utmärkelse: Har blivit utsedd till bästa kvinnliga entreprenör i arabvärlden av MIT Enterprise Forum.
Bästa tipset till unga som vill göra karriär: Det som spelar roll är vad man verkligen vill. Vill man arbeta på ett visst företag är det viktigt att vara påläst. Man ska inte bara känna till företagets produkter, man ska veta allt om kulturen och framför allt ha ett bra svar på frågan varför man vill jobba där.
Framtidsmål: Fortsätta starta nya företag och att något av dem blir lika stort och framgångsrikt som Google.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.