Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Högskolestudier: Korta kurser ska locka medelålders till vidareutbildning

Åsa Odin Ekman, utredare på TCO.
Åsa Odin Ekman, utredare på TCO. Other: Hampus Andersson

Regeringen satsar 20 miljoner kronor på nya, avancerade fortbildningskurser för yrkesverksamma mitt i livet. Pilotprojektet pågår till 2020 och handlar om korta, flexibla högskolekurser. Tjänstemannafacken applåderar.

 – Det här är något vi drivit hårt de senaste åren. Omställning på arbetsmarknaden och ett bättre utbildningsutbud för redan yrkesverksamma är bland de allra viktigaste frågorna för våra medlemsförbund, konstaterar TCO-utredaren Åsa Odin Ekman. 

Yrken försvinner eller stöps om. Nya tillkommer. Samma jobb kräver plötsligt nya färdigheter. Digitalisering och globalisering skyndar på processen. 

De privatanställda tjänstemännen i fackförbundet Unionen har länge drivit kravet på vidareutbildningar för yrkesverksamma. Förbundet har många medlemmar inom it och andra tekniska yrken. Hos exempelvis Ericsson har de fått känna på vad som kan hända när arbetsgivaren anser att medarbetarna saknar tillräckligt uppdaterade kunskaper. De senaste åren har äldre sagts upp och ersatts med yngre, mer nyutbildade.

Regeringen låter nu Vinnova under 2018 och 2019 ta fram pilotförsök med korta högskolekurser på avancerad nivå för specialister. Kurserna ska utvecklas i samverkan mellan lärosäten, näringsliv och offentlig verksamhet, och kan komma att medfinansieras av pilotprojektens deltagare.

Det ska vara företagens kompetensbehov och svensk konkurrenskraft som styr, understryker näringsminister Mikael Damberg, som jämte statsrådskollegan Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, ansvarar för initiativet.

 – Jag träffar väldigt ofta näringslivsrepresentanter som säger att just kompetensfrågan är deras tröskel för ytterligare expansion. De saknar smarta system för att vidareutbilda den befintliga personalen i ny mjukvara, digitalisering och AI, konstaterar Damberg.

 – Att hitta bättre lösningar för det här är vår kanske viktigaste tillväxt- och innovationspolitiska insats. Vi kan inte fortsätta att bara tala om de nyutbildades kompetens. Hur de redan yrkesverksamma hänger med i omställningen kommer att avgöra hur vi klarar vår tillväxt.

Hittills har universitet och högskolor saknat incitament för att erbjuda kortare tilläggsutbildningar för dem som redan har en examen, påpekar Helene Hellmark Knutsson.

I dag får lärosätena ersättning för fullgjorda studieprestationer. Då blir de vuxna yrkesverksamma en högriskgrupp. De tar inte alltid alla sina poäng. Ibland kommer ett nytt jobb emellan, kanske just som en följd av den påbörjade utbildningen.

Regeringen har tillsatt en utredning om högskolans framtida resurstilldelning, där ett av direktiven är att lösningar måste hittas för de redan yrkesverksamma. I december i år lägger utredningen fram sina förslag. 

TCO:s utbildningsexpert Åsa Odin Ekman är glad att regeringen nu valt att initiera pilotprojektet utan att invänta utredningens slutbetänkande och den fortsatta processen inom regeringskansliet. 

Hon pekar på att incitamenten för kortare akademiska vidareutbildningar kan skapas på olika sätt. Pilotprojektet har enligt henne mer gemensamt med de fackliga önskemålen än de tankegångar som hittills hörts från utredarna.

 – Det här ger oss chansen att testa modellen med öronmärkta pengar, och dra lärdomar av det.

20 miljoner till vidareutbildning

Regeringen satsar 20 miljoner kronor på ett pilotprojekt för akademisk kompetensutveckling för redan yrkesverksamma högskoleutbildade.

Vinnova ska tillsammans med näringsliv och offentliga aktörer ta fram kortare högskolekurser som svarar mot arbetsmarknadens behov.

Projektet pågår 2018 och 2019.

Vinnova ska redovisa resultatet senast mars 2020.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.