Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Hotelljätte satsar på kvinnor

Rezidor har för få kvinnliga chefer trots att hälften av de som studerar hotellmanagement är kvinnor. Därför startar hotellkoncernen ett projekt för att sätta fler kvinnor i chefsposition. Målet är jämställdhet före 2016.

Från tornsviten på Radisson Blu hotell vid Nybrokajen i Stockholm breder huvudstaden ut sig åt alla vädersträck. Rezidor Hotel Groups Nordenchef Thomas Engelhart och Maria Tullberg, chef för Radisson Blus två hotell vid Arlanda flygplats, är här för att berätta om koncernens nya satsning Woman in Leadership (WIL) som går ut på att få in fler kvinnliga chefer i företaget.

– Jag är övertygad om att det här projektet kommer att göra oss till en betydligt mer attraktiv arbetsgivare. Det handlar om en attitydförändring i hela företaget som ska sprida sig som ringar på vattnet, säger Thomas Engelhart.

Maria Tullberg är en av tolv nyutsedda WIL-ambassadörer. Hon ska som en av projektets huvud­personer leda arbetet för satsningen i Norden. Tillsammans med sin ­arbetsgrupp ska hon sätta upp riktlinjerna som hotellen i Norden ska följa.

– För mig handlar det mycket om att vara en förebild. Jag är ­hotelldirektör och har tre barn. Det är fullt möjligt att göra karriär även om man har en familj och så ska det vara, säger Maria Tullberg.

I dag är en tredjedel av Rezidors chefer i Norden kvinnor och målet är att det ska vara jämställt före 2016. Inom koncernen som helhet är målet lägre ställt. Nu är sexton procent av cheferna kvinnor och målet är att nå upp till dagens nor­diska nivå.

– Vi måste hela tiden jobba ut­ifrån våra förutsättningar. Bara för att vi i Norden kommit längre kan vi inte vara nöjda. Och vi ska inte glömma att här i Norden står vi inför andra utmaningar än de som arbetar på hotellen i till exempel Saudiarabien, säger Thomas Engelhart.

För att nå målen ska Rezidor bland annat underlätta intern­rekryteringen genom att sätta upp en databas där all personal kommer vara sökbar. De ska också ­underlätta och skapa handlingsplaner för anställda som är föräldra­lediga.

– Många känner att de faller ur företaget när de tar föräldraledigt. Därför gäller det att ha en plan för att fasa in någon som varit ledig ­eller för hur vi ska arbeta med ­vikarier under tiden någon är borta, säger Maria Tullberg.

Initiativet till Rezidors WIL-projekt kom efter att företaget insett problemet med att hälften av alla som läser utbildningar i hotellmanagement är kvinnor samtidigt som bara 16 procent av dessa sedan blir en del av ledningen. För att tackla problemet arrangerades en workshop där personer från olika delar av organisationen deltog. Resultatet blev WIL-projektet och första stegen togs i april 2014.

– Vi har alla olika värderingar, kompetenser och erfarenheter och jag är övertygad om att ju fler infallsvinklar vi får desto bättre resultat kommer vi att se. Att bara sitta och prata med andra som har samma bakgrund och åsikt är ju ­supertråkigt. Därför är det viktigt att få in fler kvinnor i ledningen, ­säger Thomas Engelhart.

Tips.Så gjorde Rezidor

Företag: Rezidor Hotel Group.

Antal anställda: 35 000. 430 hotell i totalt 70 länder.

Bransch: Hotell.

Problemet

För få kvinnliga chefer.

Så löstes det

1 WIL circle. Programambassadörerna bildar grupper som ska bära ett extra ansvar som förebilder och fungera som mentorer för yngre kolleger.

2 En digital plattform. En plats där anställda kan dela erfarenheter och framsteg.

3 Utbildning. Jämställdhetsutbildningar för samtliga hotelldirektörer och mellanchefer inom organisation. Dessa uppmanas sedan att utbilda resterande delen av personalen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.