Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Idén på hamburgerkartongen ger nu jobb åt unga i förorten

Ali Khalil var en av de tre som startade Miljonbemanning år 2012.
Ali Khalil var en av de tre som startade Miljonbemanning år 2012. Foto: Erik Simander

Utan kapital och med en affärsplan nedtecknad på en Big Mac-kartong – så startade Miljonbemanning. Nu omsätter Ali Khalils företag miljoner – och hjälper människor från utsatta områden till jobb och kontakter inne på arbetsmarknaden.

Det började en sommarlovskväll för tre år sedan. Ali Khalil, Saleh Karrani och Shafik Muwanga hade precis tagit studenten. De funderade på vad de ville göra med sina liv.

– Vi kom på att vi ville starta ett eget företag, så vi började googla på hur man gjorde, säger Ali Khalil.

Det första problemet var registreringsavgiften på 900 kronor. De skrapade ihop 300 kronor var. Det var deras startkapital. Sedan var de tvungna att komma på vad de ville göra med sitt företag.

– Vi kom på att vi kände massa duktiga människor här i förorten som inte kommit in i arbetslivet, det var vårt kapital, säger Ali Khalil.

Så de startade ett bemanningsföretag med målet att hjälpa andra ungdomar från miljonprogrammen att komma in i arbetslivet. Affärsplanen skrev de ned på en Big Mac-kartong. I början gick det trögt, men så fick de en chans. Sida ordnade ett projekt tillsammans med Botkyrka kommun. Idén var att få ungdomar med rötter i andra länder att resa dit och starta företag. Vid liknande satsningar som genomförts tidigare hade man lyckats få fram ett tiotal intresserade personer. Killarna bakom Miljonbemanning erbjöd sig att ordna 100 villiga att starta företag med färdiga affärsplaner.

Sida och Botkyrka accepterade deras förslag och gick med på att betala dem 15 000 kronor för besväret. En rätt dålig timpenning med tanke på jobbet de la ner, men det blev en start.

– På sätt och vis befann sig vårt företag i samma situation som arbetskraften vi hyr ut. De möter många fördomar, de har fel efternamn, kommer från fel områden och saknar kontakter. Därför har de svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, säger Ali Khalil och fortsätter:

– Precis så var det för oss, vi var unga, saknade kontakter och kommer från miljonprogrammen. Men genom att vi gjorde vårt första jobb fick vi en referens, det blev en väg in.

På samma sätt menar han att det kan bli för arbetskraften de hyr ut. Ett tillfälligt och osäkert jobb någonstans ger en referens och en fot in i arbetslivet. För Miljonbemanning har det onekligen fungerat. Efter att ha startat med ingenting kommer deras omsättning i år att hamna någonstans strax under 20 miljoner. Dessutom har de skapat över 600 jobb.

Men det är inte bara de unga i miljonprogrammen som kunnat lyfta sig genom företaget menar Ali Khalil. Det är bra för företagen och samhället i stort.

– Det bor så många unga och hungriga människor här som verkligen vill jobba. De jobbar ofta hårdare än andra eftersom de så gärna vill bevisa att de duger. Människor som är i utanförskap kostar samhället pengar, men om de får chansen blir de en tillgång, säger Ali Khalil.

I framtiden är planen att Miljonbemanning ska fortsätta växa och så småningom etablera sig i miljonprogram i andra städer än Stockholm. De har redan haft kontakt med intresserade parter i Malmö och Göteborg.

– Miljonprogram är uppbyggda på samma sätt i hela Sverige och människorna där har liknande problem. Man kan bli diskriminerad på grund av kön och ursprung, men det finns också postortsdiskriminering. Det är svårt att ta sig in i samhället om man är från ett utsatt område, det utanförskapet vill vi vara med och bryta, säger Ali Khalil.

Ali Khalils tre tips till arbetsgivare som vill bryta utanförskapet på arbetsmarknaden:

1 Våga bryta upp en homogen arbetsgrupp. Vi lovar att det berikar och skapar kreativitet som leder till nytänkande och ni når nya höjder.

2 Läs cv:t nerifrån. Hitta en person med brinnande engagemang och en vilja att prestera och leverera, titta därefter på resten, för de är mycket lättare att hämta in än det förstnämnda.

3 Våga lita på människors verkliga kompetens. Personen kanske saknar den formella behörigheten men har hållit på med programmering sen barnsben och är bäst i världen på det samtidigt som man hatade idrott eller kemi i skolan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.