Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Jämställdhet väger tungt för allt fler

Foto: Lotta Härdelin

Jakten på en jämställd arbetsplats blir allt viktigare inom ­näringslivet. Det upplever Pernilla Alexandersson som sedan fem år tillbaka driver konsult­byrån Add Gender i Stockholm. ”Jag är glad att det finns en marknad för de här frågorna”, säger hon.

Kvinnor tjänar fortfarande 14 procent mindre än vad män gör i Sverige och ett av tre bolag har inte en enda kvinna i ledningsgruppen.

Trots det vill Pernilla Alexandersson att man ska fokusera på det positiva när det gäller jämställdhet.

– Många chefer ser värdet i att ha en jämställd arbetsplats men vet inte riktigt hur de ska nå dit, säger hon.

En annan sak som gör att utvecklingen inte går så fort framåt är enligt Pernilla Alexandersson att många tror att den egna arbetsplatsen är jämställd och därför inte undersöker hur det egentligen ser ut.

– Det är lätt att bli hemmablind, säger hon.

Add Genders kunder är företagsledare och organisationer som av olika anledningar vill bli bättre på jämställdhet.

– Det kan vara företag som råkat ut för en granskning eller en negativ händelse som gör att de måste jobba med jämställdhet, men också de som vill vara ledande i den här frågan och sträva mot en modern, framtidsinriktad arbetsplats, säger Pernilla Alexandersson.

Vägen till en jämställd arbetsplats ser olika ut för olika företag och Pernilla Alexandersson tipsar den som vill titta närmare på frågan att först ta reda på varför man vill arbeta med de här frågorna.

– Vet man inte det är det svårt att motivera arbetet.

Det andra steget handlar om att se över sin arbetsplats. Man kan jämföra andelen internutbildningar för kvinnor och män, titta på löner och förmåner och på vilka som får mest utrymme på möten.

Nästa steg handlar om att ta fram en vision. Det kan till exempel handla om konkreta mål om jämn fördelning av kvinnor och män i ledningsgrupperna eller om att man vill utveckla sin jämställdhetsplan.

Vilka fördelar har en jämställd arbetsplats?

– Det finns mycket forskning som visar att jämställdhet och lönsamhet hänger ihop. Dessutom skapar det ett bra varumärke för företaget och gör det lättare att rekrytera. För egen del så skulle jag aldrig sätta min fot på en arbetsplats som inte adresserar jämställdhet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.