Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 08:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/jobb-bra-for-halsan-men-farre-har-meningsfulla-jobb/

Jobb & Karriär

Jobb bra för hälsan – men färre har meningsfulla jobb

Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Människors livskvalitet höjs av att ha ett jobb. Samtidigt tycker allt fler svenskar att jobbet känns meningslöst, visar en ny rapport från Jobbhälsoindex. 

– Det är en vinst för folkhälsan att minska arbetslösheten, säger Fredrik Norström, forskare vid institutionen för epidemiologi och global hälsa, vid Umeå universitet.

Efter semestern kan det kännas svårt att återgå till arbetet. Trots det mår människor oftast bättre av att jobba. Att vara arbetslös leder till en försämrad hälsorelaterad livskvalitet. Depression och ångest är hela 24 procent vanligare bland arbetslösa än de som har ett jobb, enligt en studie från Umeå universitet. 

– Det pratas mycket om arbetslöshet utifrån ekonomisk tillväxt, men från politiskt håll borde man tala mer om själva hälsan och hur människorna mår, säger Fredrik Norström, som har genomfört studien. 

Enligt honom kan arbetslöshet sätta spår i en människa för resten av livet. 

– Även om du slutligen får ett jobb kan några års arbetslöshet innebära att du fortfarande mår dåligt flera år senare, säger han. 

Fredrik Norström. Foto: Sara Franke-Wikberg

Att en människa mår bättre av att jobba kan ha flera förklaringar. Den uppenbara fördelen är lönen som gör det möjligt att leva bättre. Men även rutiner och ett ökat socialt nätverk spelar roll. 

Dock är alla jobb inte automatiskt bra för hälsan. Det är viktigt att de anställda trivs på arbetsplatsen och mår bra av att vistas i miljön. Allt färre människor upplever att deras jobb är meningsfullt, enligt Jobbhälsoindex 2019. 27 procent känner också psykiskt obehag flera gånger i veckan inför att gå till arbetsplatsen.

– Att arbeta är väldigt hälsosamt, men ibland blir det för mycket, och då är det lätt att man slutar att se vad som är betydelsefullt med jobbet, säger Lars Hjalmarson, vd för Jobbhälsoindex. 

Känslan skiljer sig åt mellan yngre och äldre anställda. Framför allt är det yngre personer som tycker att deras jobb saknar mening. Oftast har dessa personer också problem med nattsömnen. Dock är det svårt att säga varför människor känner att jobbet saknar mening.

– Vi vet inte vad som är hönan och ägget. Tycker jag att jobbet är mindre meningsfullt för att jag mår dåligt eller mår jag dåligt för att jag tycker jobbet är meningslöst? Det frågar sig Lars Hjalmarson. 

Enligt Fredrik Norström kan anställningsformen också påverka hur väl en människa mår på jobbet. I andra studier har forskare tittat närmare på arbetstrygghet. 

– Känner du dig trygg på jobbet mår du bättre, anställningsformen kan påverka den känslan, om du till exempel har ett vikariat är det sannolikt vanligare att du går runt och är rädd för att bli arbetslös, säger Fredrik Norström.

Lars Hjalmarsson. Foto: Privat

I dag saknas ett överskådligt mått på antalet arbetslösa i Sverige. Statistiska centralbyrån, SCB, och Arbetsförmedlingen mäter arbetslöshet på två olika sätt. Den första mäter den officiella arbetslösheten medan den andra tittar på antalet inskrivna arbetslösa. 

Sedan 2017 har antalet inskrivna arbetslösa minskat hos Arbetsförmedlingen. Förra året handlade det om 344.000 personer. Men nu i juli i år skedde ett trendbrott. 

– För första gången sedan hösten 2017 har arbetslösheten ökat, det beror på att vi har ett dämpat konjunkturläge, säger Anders Ljungberg, enhetschef vid analysavdelningen på Arbetsförmedlingen.

Totalt ökade arbetslösheten med cirka 5.000 personer. Trenden väntas hålla i sig under 2020 om inget oväntat sker. 

Förra året var 6,3 procent av den svenska befolkningen arbetslösa, enligt SCB. Tidigare har arbetslöshet varit vanligare bland utrikesfödda, men sedan 2015 får allt fler ur den här gruppen jobb. Förra året låg skillnaden mellan utrikesfödda och inrikesfödda på 11,6 procent. 

Läs mer:

Forskare: Därför anser så många att de har meningslösa jobb 

Semestern är slut. Dags att stoppa in bettskenan igen 

Hur kan så många ha för lite att göra på jobbet?