Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Jobbet en väg ut i världen för många svenskar

Aston Karmskog är en av drygt 660 000 svenskar som bor utomlands. Han fick snabbt jobb på en bar i Putney i södra London.
Aston Karmskog är en av drygt 660 000 svenskar som bor utomlands. Han fick snabbt jobb på en bar i Putney i södra London. Foto: Mark Earthy

Oslo och London är de populäraste städerna att arbeta i för svenskar utomlands. Aston Karmskog valde brittiska huvudstaden, gick en bartenderkurs, fick jobb direkt och uppskattar den internationella andan.

I en bar i Putney i södra London förbereder Aston Karmskog, 26 år, och hans arbetskamrater kvällens pass. De häller stora säckar med is i behållare under bardisken och plockar med glas och flaskor. Aston Karmskog var trött på Sverige, ville flytta utomlands och valde London där han varit många gånger tidigare.

– Jag gillar cocktailkulturen och stämningen. Det är sjukt kul att jobba fredagar, lördagar och söndagar.

Han kom hit i februari förra året och gick en månadslång kurs för att bli bartender. Sedan gav han sig ut för att leta jobb.

– Jag gick runt i turistkvarteren, där sätter restaurangerna ofta upp lappar att de söker personal, och lämnade mitt cv. Det är rätt vanligt att man direkt får hoppa in för en ”try”. Då är det bara att ge järnet och visa vad man går för.

En ”try” är ett arbetspass på prov utan lön. Enligt Aston Karmskog är det då viktigare att visa framfötterna än att ha erfarenhet. Nu arbetar han på en bar som ingår i en expanderande kedja med runt 30 restauranger i Storbritannien. I London, med runt tio miljoner invånare, vimlar det av jobb i servicebranschen.

– Men man märker även här att det är svårt med jobb i andra delar av Europa. Många italienare kommer till exempel hit.

Han gillar blandningen av människor från olika länder, både på arbetsplatsen och där han bor.

– Här finns en internationell gemenskap som är ett väldigt vackert minne att ha med mig när jag återvänder till Sverige.

Nackdelen med London är att staden är dyr, vilket Aston Karmskog har märkt. Han hyr ett rum i ett hus med fyra andra och betalar 550 pund i månaden, cirka 7 000 kronor. Månadslön är på drygt 14 000 kronor och han arbetar närmare 50 timmar i veckan, nästan enbart kvällar och nätter.

Från början hade Aston Karmskog tänkt flytta vidare till Australien och sedan Nya Zeeland för att arbeta där och utnyttja ländernas visumregler för de som är under 31 år. Nu har han och en kamrat i stället bestämt sig för att starta eget företag i Sverige. Aston Karmskog är lite hemlig med vad det handlar om.

– Funkar företaget blir det jättebra. Gör det inte det hinner jag ändå med Australien och Nya Zeeland.

Exakt hur många svenskar som arbetar utomlands finns inga säkra uppgifter om. Föreningen Svenskar i världen har kartlagt att drygt 660 000 bor utomlands och kommit fram till att populäraste städerna är London och Oslo, just för att många svenskar arbetar där.

Foto:

Fakta:

Exempel på myndigheter och organisationer som har information om villkoren för att arbeta utomlands: Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, EU:s representation i Sverige, fackförbund, föreningen Svenskar i världen.

I Storbritannien finns forumet londonsvenskar.com som har tips runt jobb, studier och boende.

Källa: Svenskar i världen

Aston Karmskogs tips

1  Var inte orolig för att språket eller brist på erfarenhet ska vara ett hinder.

2 Se till att ha tillgång till pengar i början. Hyresvärdarna kräver deposition för de första hyrorna, vilket ofta handlar om över 10 000 kronor.

3 Om du jobbar i ett serviceyrke och inte trivs på din arbetsplats – var inte rädd för att byta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.