Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

”Jobbstressen börjar bli ett allvarligt hot mot vår hälsa”

Stress har blivit den vanligaste orsaken till sjukskrivning, visar en ny rapport från fackförbundet Vision. Kvinnor är särskilt hårt drabbade.
Stress har blivit den vanligaste orsaken till sjukskrivning, visar en ny rapport från fackförbundet Vision. Kvinnor är särskilt hårt drabbade. Foto: FREDRIK FUNCK

Fler blir sjuka på grund av stress på jobbet, visar en ny undersökning från fackförbundet Vision. Värst är situationen för socialsekreterare, psykologer och kuratorer.

Stressen i arbetslivet börjar bli ett allvarligt hot mot vår hälsa, konstaterar Vision. I en färsk rapport har fackförbundet tagit fram siffror för sjukskrivningar som är kopplade till stress på jobbet per 1.000 anställda under de senaste fem åren.

Mönstret som framkommer är tydligt: Stress har blivit den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Mängden sjukfall som är stressrelaterade ökar dessutom i snabbt takt – mellan åren 2012 och 2014 gick antalet rapporterade fall upp med 70 procent.

Kvinnor drabbas i större utsträckning – sedan har 2010 har antalet nya sjukfall per tusen anställda nästa fördubblats. De yrken som är hårdast drabbade är också kvinnodominerade: Socialsekreterare, biståndsbedömare, socialpedagoger, diakoner och fritidspedagoger.

Fyra av fem av dessa yrken finns inom den offentliga sektorn, vilket gör stressrelaterade sjukdomsfall till ett hot mot kvaliteten i välfärden, menar Vision.

– Gemensamt för dessa yrken är att de kräver högre utbildning och innebär mycket kontakt med människor. Det handlar inte om att kvinnor är sämre på att hantera stress – även män drabbas hårdare av stress när de arbetar inom kvinnodominerade yrken, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Hon fortsätter:

– Vi ser en tydlig koppling mellan det ökande antalet sjukskrivningar på grund av stress och arbetsvillkoren som råder i dag. Vi vet att dessa yrken inom välfärden har en hög arbetsbelastning, höga krav och små möjligheter till inflytande för de anställda. Cheferna på dessa arbetsplatser har också ansvar för fler medarbetare än i andra branscher. Allt detta sammantaget gör välfärden till en riskmiljö när det gäller stressrelaterade besvär.

Vad behövs det för åtgärder?

– Först och främst arbetsgivare och ansvariga politiker börja ta arbetsmiljöproblem som är sociala eller organisatoriska på lika stort allvar som fysiska risker på en arbetsplats. Men behöver även säkerställa att det finns en balans mellan krav och faktiska resurser. Vi vet också att ledarskapet är avgörande. Det är viktigt att cheferna får bra förutsättningar och information om hur man kan jobba med att förbättra arbetsmiljön. En avgörande faktor är att medarbetarna känner att de har en närvarande chef på arbetsplatsen.

I dag den 31 mars träder nya regler om psykosocial arbetsmiljö i kraft. Föreskrifterna, som bland annat förtydligar arbetsgivarens ansvar kring organisatorisk och social arbetsmiljö, kan bli viktiga för att motverka jobbstress, tror Vision.

– De nya reglerna kommer att vara viktiga verktyg för oss i vårt fackliga arbete med att förbättra arbetssituation för våra medlemmar.

Peje Bengtsson, analytiker på Försäkringskassan, påpekar att uppgången av sjukfall relaterade till stress på jobbet inte är isolerade till vissa delar av arbetsmarknaden, exempelvis den offentliga sektorn.

– Förekomsten av psykisk ohälsa ökar generellt bland medborgarna, vilket i sin tur även påverkar sjukskrivningarna.

Vad ligger bakom ökningen?

– Det är en fråga som många forskare brottas med. En av de viktigaste åtgärder, som vi ser det, är att ta fram stödåtgärder som tidigt kan fånga upp medarbetare som riskerar att drabbas. Insjuknandet sker inte över en natt utan byggs i stället upp tills situationen blir ohållbar. Vi vet också att det mycket svårare för människor att kunna komma tillbaka om det upptäcks sent, säger Peje Bengtsson.

Fakta.Så mycket kostar sjukskrivningarna

En uträkning från riksförbundet Hjärnkoll visar att en sjukskrivning till följd av stress kostar arbetsgivaren minst 150 000 kronor.

En längre frånvaro från jobbet till följd av exempelvis utmattningsdepression kan kosta arbetsgivaren minst 500 000 kronor.

Så gjordes undersökningen:

Vision lät Försäkringskassan ta fram siffror på sjukskrivningar kopplade till stress under de senaste fem åren.

I undersökningen tittade man på antal startade sjukfall per 1 000 anställda som är längre än 14 dagar med sjukpenning, rehabiliteringspenning samt varianter av dessa under ett kalenderår.

Källa: Vision

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.