Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 16:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/juristfragan-kan-man-avsta-fran-arvet/

Jobb & Karriär

Juristfrågan: Kan man avstå från arvet?

Britt-Marie Svensson, chefsjurist och grundare av Bra juridik, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Rätta artikel

Fråga: Vi har hamnat i en lite speciell situation. Min man fick ett brev från Luleå kommun vars socialförvaltning genomfört en släktutredning efter en kvinna som gått bort. Det visar sig att kvinnan är min mans farmors halvsyster. De enda arvingarna är min man och hans bror. Den här delen av släkten uppe i Luleå har min mans del av släkten inte haft någon kontakt med överhuvudtaget sedan 1930-talet. Nämnas bör också att vi bor i Skåne.

Min man och hans bror är helt ointresserade av detta arv och vill inte ha någonting med det att göra. Vad kan man göra då? Kan man avstå arvet från denna kvinna som de aldrig någonsin träffat? Min man och hans bror fruktar att det nu åläggs dem att röja upp efter kvinnan och göra bouppteckning med mera. Kan de genom att avstå arvet också slippa ta hand om allt arbete? Det känns som om en stor mängd arbete (och kostnader) landat på oss som inte har något med denna människa att göra, förutom formellt släktskap. Nämnas bör också att det förmodligen inte finns mycket värde i dödsboet, men ett fallfärdigt hus fyllt till brädden med skräp. Min man och jag har inga barn. Det har dock min mans bror. Hur går vi vidare?

Svar: Om det inte finns större värde i boet än att det förslår till att betala begravningskostnaderna kan socialen göra en dödsboanmälan. Det förutsätter också att det inte finns någon fastighet. Fallfärdigt hus, som du skriver i frågan, verkar vara en fastighet och då måste en bouppteckning göras.

Du och din bror kan skriftligen avstå ifrån arv efter henne och finns inga andra så blir det Allmänna arvsfonden som får ta hand om avvecklingen av dödsboet. En god man kommer då att utses i detta syfte.