Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Karriärrådgivaren: ”Ska jag nämna i min ansökan varför jag vill byta jobb redan efter ett år?”

Ställ frågor om karriär, jobb och arbetsliv till DN:s karriärrådgivare Gunilla Arhén – mejla till jobb@dn.se

Fråga:

Jag bytte jobb för lite mindre än ett år sedan. Jobbet blev inte riktigt som utlovades, men det är ändå rätt okej. Nu har jag hittat ett jobb som stämmer perfekt med arbetsgivarens krav på kompetens hos den sökande (mig), och med mina önskemål på drömjobbet. Det var ett sådant jobb jag ville ha för ett år sedan.

Min fråga är, ska jag ens nämna i min ansökan varför jag vill byta jobb redan efter ett år? Jag tänker att en potentiell arbetsgivare kan undra varför jag söker jobb igen. Eller ska jag bara fokusera på varför jag vill ha det här jobbet? Jag har ingen historia av att byta jobb ofta. Jag var på samma arbetsplats i drygt 15 år, men med olika uppdrag. Det syns i min CV.

Svar:

Arbetsgivare vet att det inte alltid blir som man hade hoppats när man söker nytt jobb. De har erfarenhet av det, och att du som arbetssökande nu har upplevt det är inte konstigt.

Det blev inte så bra på jobbet som du hade hoppats. Det är tyvärr svårt att veta utifrån test och anställningsintervjuer. Det är först när man arbetar tillsammans som det märks.

Med dina 15 år på samma företag är du ingen hoppjerka. I din ansökan om jobbet, tycker jag att det är klokt om du formulerar dig ungefär som du har skrivit i din fråga här. Men fokusera på varför du skulle vara perfekt för företaget och den utlysta tjänsten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.