Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Klättring gör reparationer klimatsmarta

Tobias Tärnström har vacker utsikt under arbetet på Kaknästornet.
Tobias Tärnström har vacker utsikt under arbetet på Kaknästornet. Foto: Thomas Karlsson

Hängandes i rep utför Klätterservice miljövänliga reparationer av byggnader. I stället för att lägga stora resurser på byggnadsställningar och transporter av mobilkranar räcker det med rep och selar.

På 150 meters höjd riggar Morgan Eriksson fast sitt rep i en stålbult som är monterad i Kaknästornets betongvägg. Han hivar sig nedåt och stannar upp med fötterna i väggen och blickar ut över Stockholm. Stadshuset och Globen syns på håll och under honom breder trädkronor ut sig i höstens alla färger.

Reparbetarna Morgan Eriksson, Jack Arnell-Olsson och Tobias Tärnström reparerar betongskador på Kaknästornet. Genom att hänga i rep och klättra på väggarna kan de smidigt och effektivt röra sig upp, ned och horisontellt längs tornet.

– Reparbete är ett smidigt sätt att ta sig runt byggnader, speciellt vid små snabba insatser och stora svåråtkomliga byggnader. Det är enklare att slänga ut ett par rep än att än att bygga en ställning hit upp, säger Morgan Eriksson.

Klätterservices grundare David Norell menar att reparationer också blir betydligt miljövänligare med reparbete än med andra alternativ.

– Mobilkran och byggnadsställningar ger större ekologiska fotavtryck. Det används mycket metall vid tillverkningen av den utrustningen och det kräver också en lastbil som kör ut dem, vilket förbrukar fossila bränslen. Klätterservice behöver bara två eller tre personer med rep, lite klättergrejer och verktyg.

Enligt honom finns det även andra fördelar med reparbete.

– Det är väldigt effektivt. Vi jobbar mycket på Gröna Lund och där kan vi genomföra ett jobb på ett par timmar, på den tiden hinner man inte ens montera en kran.

David Norell var till en början fritidsklättrare. Han upptäckte att det fanns potential att kombinera klättring med hantverk och startade Klätterservice 2007. Enligt honom fanns det då totalt tre personer inom industrin i Sverige, i dag har bara Klätterservice närmare 30 anställda.

Medarbetarna har olika bakgrunder inom hantverk, som bland annat murare, snickare, montörer, rostskyddsmålare och specialister på stål och betong. Deras gemensamma nämnare är att de är certifierade för reparbete och kan utföra hantverksuppdrag hängandes och klättrandes på byggnadsverk.

Företaget utför reparationer på många stora och kända byggnader, till exempel Globen, Gröna Lund och Uppsala domkyrka. Men i dag är det alltså på det 155 meter höga Kaknästornet reparbetarna hänger, vilket är den hittills högsta höjden Morgan Eriksson har arbetat på.

– Jag är väl medveten om den höga höjden och respekterar den. Första dagen i ett nytt projekt på extremt högt höjd känner man sig lite obekväm. Det är naturligt att tycka att det är läskigt, men det leder till att man skärper sig gällande säkerheten. Och man vänjer sig mer och mer vid höjden. Fördelen är att det är bra utsikt.

Enligt grundaren David Norell lägger Klätterservice stor vikt på säkerheten och har hittills inte haft några olyckor. De har bra utrustning, rätt utbildningar och gör noggranna riskbedömningar varje gång de ska klättra, till exempel arbetar de inte vid väldigt blåsigt väder. Han tycker att framtiden för reparbete ser ljus ut och tror att verksamheten kommer att växa ännu mer.

– Det går spikrakt framåt för vi kommer åt ställen som ingen annan kommer åt. Vi kan utmana arkitekter, byggherrar och konstruktörer att bygga mer arkitektoniskt svävande i och med att vi kan utföra hantverk på ställen som tidigare har varit väldigt kostsamma eller omöjliga att nå, säger David Norell.

Fakta.Klätterservice

Startår: 2007.

Omsättning: 18 miljoner kronor.

Anställda: Cirka 30 stycken.

Verksamhet: Utför inspektioner och underhåll åt industri, fastighet och bygg med hjälp av reparbete.

Yrkesgrupper inom företaget: Bland annat murarbetare, snickare, montörer, rostskyddsmålare och specialister på stål och betong.

Finns i: Utför arbete över hela Sverige och har även arbetat internationellt, i bland annat Danmark, Norge, Polen, Turkiet och Japan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.