Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/kockassistentutbildning-hjalper-kvinnor-utanfor-arbetsmarknaden/

Jobb & Karriär

Kockassistentutbildning hjälper kvinnor utanför arbetsmarknaden

Bild 1 av 2 Magreth Charles Mnari, till höger, och Hala är två av deltagarna i en kockassistentutbildning som Restaurangakademin och Tillväxtverket har startat. Målet är att hjälpa långtidsarbetslösa kvinnor att komma in på arbetsmarknaden.
Foto: Adam Daver
Bild 2 av 2 ”Jag har lärt mig jättemycket under de här veckorna”, säger Magreth Charles Mnari om kockassistentutbildningen.
Foto: Adam Daver

På Restaurangakademin och Tillväxtverkets kockassistentutbildning ska långtidsarbetslösa kvinnor få hjälp att komma in på arbetsmarknaden. Särskilt fokus ligger på utrikesfödda kvinnor. 

– Det här har varit en nyckel in på arbetsmarknaden för mig, säger deltagaren Magreth Charles Mnari. 

Rätta artikel

I fyra veckor har de utöver matlagning fått lära sig råvaruhantering, hållbarhet, köksterminologi och hygien. Därefter har fem veckors praktik följt. 

Personalbristen måste minska inom hotell- och restaurangbranschen. Besöksnäringen beräknas behöva nyanställa cirka 50.000 medarbetare. Kockar utgör här den största bristen. Samtidigt kan långtidsarbetslösa kvinnor på det här sättet få arbete. 

Ett särskilt fokus riktas mot utrikesfödda kvinnor som står utanför arbetsmarknaden. År 2016 stod 27 procent av de kvinnorna i åldrarna 16–64 år utanför arbetskraften.

Magreth Charles Mnari är en av utbildningens deltagare. 

– Den här utbildningen och erfarenheten är på många sätt en nyckel in på arbetsmarknaden för mig. Jag har hittills rekommenderat den till tre personer i min närhet, säger hon. 

Hon kom till Sverige från Tanzania för fyra år sedan. I landets största stad, Dar es-Salaam, arbetade hon i hotellreceptioner och med försäljning och marknadsföring. 

– Jag skulle allra helst vilja arbeta inom turistverksamhet, för att få fler människor att besöka och upptäcka Tanzania. 

En annan deltagare är Hala, som bara vill uppge sitt förnamn. Hon kommer från Libanon och har stor erfarenhet av matlagning från just det libanesiska köket. 

”Ett kliv in på arbetsmarknaden är jätteviktigt för mig”, säger Hala. Foto: Adam Daver

– Tabbouleh är min specialitet. Jag älskar matlagning, men har aldrig tidigare fått chansen att arbeta med det på riktigt, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas verkligen få fortsätta i branschen. Under praktiken har jag bland annat fått jobba med frukost- och bufféserveringen. 

Både Magreth och Hala har genomfört sin praktik på Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen. 

Josefin Axell och Vilda Andrée på Jobbtorget Unga Globen har ansvarat för rekryteringen av kursdeltagare. 

– Många av våra deltagare har lagat mycket mat i hemmet. De känner trygghet i köket, men de har inte haft möjlighet att arbeta med det tidigare, säger Vilda Andrée. 

Rekryteringsarbetet har skett genom uppsökande verksamhet. Man har vänt sig till flera kvinnoorganisationer, samverkande verksamheter och Jobbtorgen och stadsdelsförvaltningarna i Stockholms stad. 

– Det är en ny metod för oss att arbeta uppsökande mot en specifik utbildning enbart för kvinnor. För målgruppen är det positivt att utbildningen är så pass kort eftersom en längre utbildning kan upplevas som ett stort steg, säger Josefin Axell och fortsätter:

– Vår förhoppning är att kockassistentutbildningen ska ge kvinnor som i dagsläget står utanför arbetsmarknaden en chans att bli självförsörjande och få egen makt. 

Hanna Halpern är vd på Restaurangakademin och initiativtagare till projektet. Hon berättar att sex stycken deltagare hittills har fått jobb via utbildningen. 

– Det är helt klart över förväntan. Men utbildningen är ännu inte klar, och vi tror att jobbchanserna för våra deltagare är goda, säger Hanna Halpern. 

Kockassistentutbildningen är ett tvåårigt projekt med en utbildningsstart per termin.