Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Kravet: Bättre kontakt mellan skola och företag

Maria Rogberg, 34, har läst flera utbildningar i kartanalys, men har haft svårt att få arbete. Hon tror att hårdare krav på högskolorna kan hjälpa studenterna att bli mer attraktiva på marknaden.
Maria Rogberg, 34, har läst flera utbildningar i kartanalys, men har haft svårt att få arbete. Hon tror att hårdare krav på högskolorna kan hjälpa studenterna att bli mer attraktiva på marknaden. Foto: Emil Wesolowski

Var tredje student hittar inte ett jobb som matchar utbildningen – och många företag har svårt att hitta rätt kompetens på högskolan. Nu måste regeringen agera, kräver arbetsgivare och studenter.

Svenska arbetsgivare och studenter har svårt att hitta varandra, det slår organisationerna Teknikföretagen och Saco Studentråd fast i en färsk rapport.

Nästan hälften av alla studenter säger att de är missnöjda med arbetslivsanknytningen på sin utbildning. Företagen uppger å sin sida att de har svårt att hitta studenter som matchar deras behov. Många vänder sig i stället utomlands för att kuna hitta rätt kompetens.

Teknikföretagen och Saco Studentråd startar därför nu ett gemensamt initiativ, med målet att få till en bättre kontakt mellan högskolorna och företagen.

– Det är ett enormt resursslöseri att studenternas kompetens inte kommer till bättre nytta. Dessutom kan den här missmatchningen mellan utbildningar och arbetsliv vara ett hot mot företagens tillväxt, till exempel om man vill anställa men inte kan hitta rätt medarbetare, säger Kristin Öster, ordförande i Saco Studentråd.

Undersökningen visar också att många studenter hittar jobb efter examen, men att det sällan är inom det yrkesområde som personen har utbildat sig inom. I stället går många tillbaka till det extrajobb man haft under pluggtiden till exempel.

– Det leder till att studenterna tar jobbtillfällen från ungdomar som inte läst vidare eller nyanlända. Personer med lägre utbildning trängs undan från arbetslivet.

Glappet mellan akademin och arbetslivet är så pass stort att regeringen nu måste ställa tuffare krav på högskolan att få till en tätare kontakt med företagen, menar organisationerna.

Två konkreta förslag på hur det skulle kunna göras är att högskolan börjar ta fram etableringsstatistik, så att blivande studenter kan se hur många som fått jobb efter avklarad utbildning, samt att fler skolor satsar på ta fram skarpa projekt för eleverna i samarbete med företagen, säger Kristin Öster:

– Studenterna är en resurs redan under utbildningstiden. Större möjligheter till praktik gör att deras kontakt med företagen stärks.

Studenten Maria Rogberg, 34, med examen i kulturgeografi med omvärldsanalys, anser att initiativet från Saco Studentråd och Teknikföretagen ”behövs till 100 procent”.

– Jag tog examen 2013 och har sökt runt 300 jobb sedan dess. Problemet är att yrket jag utbildat mig till inte finns på marknaden. Nu läser jag en magisterexamen i geografiska informationssystem för att bredda mig. Jag hoppas på att det ökar mina chanser.

Hon lyfter fram förslaget på mer praktik som extra viktigt.

– Mig veterligen har ingen av mina gamla kurskamrater fått jobb inom området. Det är jättesvårt att skapa kontaktnät om man läser en helt teoretisk utbildning. Där tror jag verkligen att en praktiktermin skulle kunna göra skillnad.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning (S), säger att både hon och regeringen håller med om att högskolan behöver ha en tätare kontakt med företagen.

– Vi har precis genomfört en utredning som tittar på hur samarbetet har utvecklats under de senaste 20 åren. I huvudsak klarar man uppdraget bra, men samverkan mellan högskola och näringslivet behöver stärkas, så väl inom offentlig som privat sektor.

Är regeringen redo att skärpa kraven på högskolan?

– Just nu håller vi på att granska remissvaren från utredningen. Men samverkan måste fungera mellan högskolan och de framtida arbetsgivarna, den sortens förankring med näringslivet är en viktig kontakt för studenterna.

Tips. Så kan högskolorna bli bättre på arbetslivskontakten

Få in gästföreläsare och satsa på studiebesök hos företag.

Instifta mentorsprogram där företag och studenter kan mötas.

Öka antalet traineeprogram och praktikplatser. Källa: Saco/Teknikföretagen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.