Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/kulturkrocken-gav-mersmak/

JOBB & KARRIÄR

Kulturkrocken gav mersmak

Shayan Khan fick under ett ledarskapsprogram en god inblick i det japanska arbetslivet. Lär dig språket är hans första tips till den som vill jobba i Japan.
Shayan Khan fick under ett ledarskapsprogram en god inblick i det japanska arbetslivet. Lär dig språket är hans första tips till den som vill jobba i Japan. Foto: Anna-Lena Wejderman

Annorlunda, hierarkiskt men fullt av vänliga människor. Studenten Shahyan Khan har fått en försmak av det japanska arbetslivet som deltagare på ett ledarskapsprogram.

– Varje sekund var en kulturkrock men jag blev jättesugen på att jobba i Japan, säger han.

Tillsammans med 160 deltagare från nio länder har Shahyan Khan och åtta andra svenskar gått Global Leader Development Program (GLDP) i tre veckor, ett ledarskapsprogram anordnat av japanska regeringen och FN.

Kursen riktar sig mot 18–30 åringar och syftar till att stärka banden mellan olika länder och överbrygga kulturskillnader för framtidens ledare, och göra Japan mer känt. Sverige deltog för femte gången och det är Japan som bestämmer vilka länder som ska bjudas in.

– Svenskar är uppskattade i Japan. Vi är duktiga på det rationella tänket, beresta och kan anpassa oss, säger Shahyan Khan.

Asien är redan välbekant för honom med föräldrar från Indien och Pakistan, och från att ha studerat och arbetat i bland annat Sydkorea. Ändå blev Japan en ny upplevelse - som gav mersmak. Shahyan Khan hann under kursen få en god inblick i det japanska arbetslivet. Den som vill göra karriär i landet gör bäst i att lära sig språket, råder han.

– Engelska räcker bara till en viss gräns och fungerar om man arbetar på ett svenskt företag. Men vill man göra karriär i ett japanskt företag, som Toyota eller Mitsubishi, måste man kunna språket.

Men även den som pratar japanska flytande kan få svårt att smälta in. Som utlänning blir man aldrig en av japanerna oavsett hur länge man stannar.

Men det behöver inte vara en nackdel, menar Shahyan Khan.

– Man får en frisedel som utlänning och det är okej att göra kulturella övertramp ibland, säger han.

I det tättbefolkade öriket handlar mycket om att vara hövlig, artig och visa respekt.

Något som vi svenskar kan dra nytta av eftersom vi uppfattas som försynta till skillnad från vissa andra färgstarkare nationer.

Yrkeslivet är väldigt hierarkiskt. Vill man prata med en överordnad går man via dennes assistent – annars kan det resultera i en rejäl åthutning. Samtidigt är det en inkluderande kultur.

– Det är många processer som vi i Sverige kan tycka är onödiga och tålamodskrävande, till exempel möteskommittéer. Alla berörda måste träffas och diskutera ett ämne för att ingen ska känna sig förbisedd.

För Shahyan Khan har ledarskapsprogrammet öppnat upp en hel värld av möjligheter och nya karriärvägar.

– Det är verkligen ett sug efter utländsk kompetens i Asien, och i synnerhet svenskar, säger han.