Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Många pluggar till läkare utomlands – Polen populärast

Många svenskar åker till Polen för att plugga till läkare.
Många svenskar åker till Polen för att plugga till läkare. Foto: Alamy

De svenska läkarstudenterna utomlands blir allt fler, och utgör nu mer än en fjärdedel av läkarstudenterna. Vanligast är att svenskar väljer att plugga i Polen, visar statistiken från CSN. Enligt förslaget på nytt läkarprogram ska utbildningen bli mer lik den i övriga Europa.

Den svenska läkarutbildningen är svår att komma in på. Platserna är få och bra betyg är ingen garanti för att komma in. Många sökande ­tröttnar därför på att vänta och söker sig i stället till utbildningar utomlands där intagen är betydligt lättare. Samtidigt är behovet av färdig­utbildade läkare fortsatt stort i Sverige, och de som studerat utomlands återvänder ofta hem efter ­avslutad utbildning. Det är problematiskt, menar Läkarförbundet.

– Det är fel att vi låter andra länder utbilda våra läkare. En läkarutbildning kostar mycket och dessutom behöver länderna ofta sina läkare själva, säger Karin Båtelson, vice ordförande i Läkarförbundet.

Shaheer Jaghoori är en av dem som flyttade utomlands när han tröttnade på att vänta på att komma in i Sverige. Nu läser han till läkare i Riga.

– Jag har en bror som läst till läkare här, och han rekommenderade universitetet, så det var därför jag började här, säger han.

Han trivs med utbildningen och menar att den håller väldigt hög kvalitet. Studierna är krävande och universitetet där han går har satsat mycket på de internationella studenterna. Det största problemet är språket. Undervisningen sker på engelska, men när de ska ut på praktik kommer de att behöva tala lettiska eller ryska med patienterna.

– Vi läser en obligatorisk kurs i lettiska, men det är svårt. Som tur är finns det ju många man kan fråga om hjälp, säger Shaheer Jaghoori.

Även fast han trivs i Riga vill han tillbaka till Sverige när han är färdig, och om han haft valet att läsa läkarlinjen i Sverige i stället så skulle han ha gjort det.

– Absolut. Det är närmare familj och vänner, säger Shaheer Jaghoori.

Men trots att antalet platser på läkarutbildningen i Sverige inte kan täcka behovet finns det i nuläget inga planer på att öka intaget. Från Läkarförbundets håll tror man att ett större intag skulle påverka kvaliteten på utbildningen negativt.

– Vi ökade intaget till läkarlinjen för några år sedan och det var inte helt lyckat. Handledning och utbildning blev sämre med större grupper. Så det är inte bara att ta in fler, man måste tänka på utbildningen. Vi kan inte bara stämpla ut läkare, säger Karin Båtelson.

Läkarfacket menar i stället att lösningen är att locka personer till att arbeta inom de specialiseringar där det råder brist och i de geografiska områden där det i dag finns få läkare. Bristen på läkare finns inom vissa specialiseringar och i vissa områden. Att då öka det totala antalet läkare vore meningslöst.

Ett mer direkt problem med att många väljer att läsa utomlands är att den svenska läkarlinjen skiljer sig från hur de internationella programmen är utformade. I Sverige läser studenterna i elva terminer, men måste sedan göra en period som AT-läkare innan de får sin läkarlegitimation. Utländska utbildningar är oftast tolv terminer, och studenterna får sin legitimation när utbildningen avslutas. De som läst utomlands är alltså färdiga läkare när de kommer tillbaka och gör därför inte AT-tjänst.

Just nu ligger ett förslag om att omforma den svenska läkarutbildningen ute på remiss. I det ingår att utbildning ska utvidgas till tolv terminer och AT-tjänstgöringen tas bort. Detta för att läkarlinjen ska bli mer lik övriga utbildningar i Europa.

Fakta.

Enligt CSN tog 2 785 studenter emot studiemedel för läkarstudier i utlandet under läsåret 2014/2015.

Terminsavgifter för läkarutbildningar utomlands varierar. En del är gratis medan andra kräver att studenten betalar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.