Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-19 08:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/mentorskap-populart-hos-pensionarer/

Jobb & Karriär

Mentorskap populärt hos pensionärer

Lisbeth Ekström, 73, är mentor åt yngre kollegor. Foto: Tomas Ohlsson

Allt fler personer kan tänka sig att arbeta efter pensionsåldern. Hela sju av tio kan även tänka sig att vara mentor åt yngre kollegor, visar en ny rapport. 

– Äldre vill fortsätta att tillföra något till samhället, säger Lisbeth Ekström, 73 år, som är mentor på sin fritid. 

Drömmen om en ny karriär lever i många personer oavsett ålder. Trots det tycker 42 procent av alla som är mellan 40 och 55 år att det är svårt att byta jobb. Varför? Deras stigande ålder. Det visar Folkuniversitetets årliga rapport ”Mitt i karriären”. 

– Dessutom finns det en rädsla för att byta jobb och att inte räcka till på den nya arbetsplatsen, säger Agnes Mellstrand, psykolog och kursledare inom hållbart arbetsliv, på Folkuniversitet.

Agnes Mellstrand är psykolog på Folkuniversitetet Foto: Lennart Frykskog

91 anmälningar om om åldersdiskriminering har hittills i år kommit in till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Både män och kvinnor drabbas av stereotyper och fördomar kopplade till sin ålder, visar forskning. DN har tidigare skrivit om hur situationen ser ut för kvinnor över 50

Efter pensionsåldern vill 66 procent fortsätta att jobba. Ett sätt att fortsätta engagera sig är att vara mentor åt yngre kollegor och dela med sig av sina yrkeserfarenheter. Sju av tio personer kan tänka sig att göra det, visar rapporten. Lisbeth Ekström, 73, är en av dem som agerar bollplank åt yngre kollegor inom olika branscher. 

– Som pensionär innebär det att jag får vara med i ett sammanhang och dela med mig av mina erfarenheter, säger hon.

2014 gick hon i pension efter en lång karriär inom medicinteknik. I 16 år var hon även personalchef. Trots att karriären nådde sitt slut kände Lisbeth Ekström att hon hade mer att dela med sig av.

Nu leder hon en mentorsgrupp för ekonomer som är med i fackförbundet Civilekonomerna. Finansanalytiker, ekonomichefer och redovisningsspecialister är tre exempel på personer som deltar i träffarna. 

– Jag tycker inte att vi tar tillräckligt tillvara på äldres kunskaper och erfarenheter. Vi har redan upplevt alla misstag som de yngre riskerar att göra och vi vet hur man tar sig igenom det, säger Lisbeth Ekström. 

Lisbeth Ekström delar med mig av sina erfarenheter till yngre. Foto: Tomas Ohlsson

Var sjätte vecka träffas hennes mentorsgrupp. Oftast består gruppen av fem eller sex personer i ålderspannet mellan 28 och 45. Mötesplatsen är valfri och ibland har Lisbeth Ekström bjudit hem deltagarna. 

– Det skulle vara enormt lönsamt för samhället om yngre och äldre blev bättre på att förstå varandra. Det finns mycket att lära sig av varandra, säger Lisbeth Ekström.  

Men det är inte alla som uppskattar yngre medarbetare. 15 procent värdesätter ingenting hos yngre kollegor, visar rapporten. Samtidigt tycker 51 procent att de kompetensutvecklas genom andra kollegor. 

På mentorsträffarna talar deltagarna om ämnen som alla känner igen sig i oavsett yrkesroll eller ålder. Till exempel hur du hanterar stress, breddar ditt kontaktnät eller vad du gör om du känner dig ensam på arbetsplatsen. 

– Jag tror att många drar sig från att prata med chefen om saker som är jobbiga. De flesta är rädda att det ska påverka deras karriärer negativt. Då kan mentorer hjälpa till, säger Lisbeth Ekström.

I dag finns det knapphändig forskning kring hur pass populärt mentorskap är i Sverige. Likaså hur effektivt det är. Men intresset är tillräckligt stort för att både arbetsplatser och skolor ska använda sig av metoden. 

Bland annat har Sveriges Radio testat ett omvänt mentorprogram. Det innebär att yngre medarbetare lär ut till äldre personer. Lisbeth Ekström tycker att intresset för mentorskap har ökat de senaste 15 åren. Framför allt är det fler som har besökt träffarna.

– Att vara mentor är en slags payback till samhället. Det är också en chans för mig som pensionär att hålla mig uppdaterad om vad som händer på arbetsmarknaden, säger Lisbeth Ekström.