Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

”Mina manliga kollegor käkade lunch med chefen”

Gunilla Arhén, en av grundarna av chefsnätverket Ruter dam, lämnar över stafettpinnen som vd efter 30 år.
Gunilla Arhén, en av grundarna av chefsnätverket Ruter dam, lämnar över stafettpinnen som vd efter 30 år. Other: Marc Femenia

Stolt, men inte nöjd. Så summerar Gunilla Arhén sina 30 år som vd för chefsnätverket Ruter dam. Fortfarande märker hon att något skaver bakom retoriken om hur bra det är med kvinnor som chefer.

Gunilla Arhén, som svarar på karriärfrågor i DN, håller på att lämna över stafettpinnen i mentor- och chefsutvecklingsprogrammet Ruter dam. Den 1 december tar Marika Lundsten över som vd för organisationen.

– Jag känner mig stolt och glad över de fantastiska resultaten jag ser, men självklart är det inte perfekt, säger Gunilla Arhén, om sin vd-tid.

Ruter dam behövs fram till den dag när lika många kvinnor som män befordras, framhåller hon.

– Vi är inte där än. Det beror på samhällets historik och uppfattningar, som att man säger en sak officiellt, nämligen att det är jätteroligt med fler kvinnliga chefer, och sedan när de dyker upp skaver det fortfarande ibland, säger Gunilla Arhén.

Hon är en av grundarna till Ruter dam. Syftet är nu som då att få in fler kvinnor på hög nivå i stora företag.

Varför var du med och grundade Ruter dam?

– Det var tajmning och tillfälligheter. Det verkade kul och jag hade en chef som var dålig. Han ägnade två timmar varje dag åt att skälla ut säljkåren och då blev fel människor kvar, förklarar Gunilla Arhén.

Det var på ett it-företag som inte längre finns. Den dåliga chefen gjorde att Gunilla Arhén, som redan hade ett eget företag, nappade på erbjudandet att driva Ruter dam.

Varför blev det ett nätverk för kvinnor?

– Min pappa jobbade som hög chef i bilbranschen. Jag hörde hemma vid köksbordet om alla tuffa utmaningar han råkade ut för. Det lät lite otäckt, farligt, spännande och kul. När jag kom ut i näringslivet kunde jag se att det inte var lika lätt för kvinnor, men jag kunde inte riktigt ta på varför.

Hon märkte att i stora företag räckte det inte med att vara duktig. Där måste kvinnor förstå politiken och maktspelet och kunna hantera det.

– Jag såg till exempel i ett företag jag var på tidigare att mina manliga kollegor alltid käkade lunch med chefen. Det fattade inte jag att det var smart att göra, exemplifierar hon.

Gunilla Arhén anser att kvinnor generellt har svårare för maktspel och känner sig obekväma med det. Det var än mer påtagligt i Ruter dams barndom.

– Då var makt något som man helst inte pratade om, man ville ha ett inflytande. Men det går inte att vara chef utan makt, som kvinna måste du förhålla dig till att vara chef, till kvinnorollen och till makt.

Hon talar om olika generationer av kvinnliga chefer.

– I första generationen, på 1960- och 70-talen, fanns extremt få och det var extremt tufft. De blev lite som männen.

I nästa generation, på 1980- och 90-talen, fanns fler. Gunilla Arhén nämner Marianne Nivert på Televerket/Telia, Birgitta Johansson-Hedberg på Liber och senare Föreningssparbanken samt Christina Jutterström, bland annat chefredaktör för Dagens Nyheter.

– Det var fortfarande tufft. När någon kvinna misslyckades på den tiden sa man ”Ja, där ser man hur det går när kvinnor är chefer”.

Det var i den vevan, 1990, som hedersutmärkelsen årets Ruter dam instiftades.

– Då utnämndes Kerstin Stenberg till ekonomichef i PK-banken. Det var sensationellt. Det säger mycket om tidsandan att vi även premierade chefen, PK-bankens vd Christer Zetterberg, som hade modet att utnämna henne.

Sedan 1996 har enbart kvinnor fått utmärkelsen.

Har du frågor till Gunilla Arhén om karriär och arbetsliv? Mejla till jobb@dn.se

Fakta.Ruter dam

Chefsutvecklings- och mentorprogrammet Ruter dam grundades 1987 som en stiftelse av sju personer. Gunilla Arhén, Anna-Lena Sjölin och Bertil E Olsson var drivande i starten.

1990 delades utmärkelsen årets Ruter dam ut för första gången.

Bland pristagarna genom åren finns bland andra Peggy Bruzelius (ABB), Sigrun Hjelmquist (Ericsson), Marie Ehrling (SAS), Annika Falkengren (SEB), Minoo Akhtarzand (Banverket), Magdalena Gerger (Systembolaget), Ann Carlsson (Apoteket), Eva Karlsson (SKF), Eva Nygren (Rejlers), Lena Olving (Micronic Mydata), Sonat Burman Olsson (Coop), Mia Brunell Livfors (Kinnevik och Axel Johnson) och Helena Stjernholm (Industrivärden).Årets Ruter dam är Susanne Ehnbåge, vd för detaljhandelsföretaget Netonnet.

Den 1 december tillträder Marika Lundsten som vd för Ruter dam. Åren 2011–2015 var hon verksamhetsansvarig för organisationen. Därefter arbetade hon under två år på artist- och eventbyrån Programbolaget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.