Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Mindfulness sätter fokus på jobbet

Professionell avslappning på läkemedelsföretaget Roche i Stockholm. Hans Brobäck, Ann-­Cathrine Ekenberg, Anna Schöld och Maria Andersson. Med ryggen mot kameran: Yvonne Björklund och Tommy Ringart.
Professionell avslappning på läkemedelsföretaget Roche i Stockholm. Hans Brobäck, Ann-­Cathrine Ekenberg, Anna Schöld och Maria Andersson. Med ryggen mot kameran: Yvonne Björklund och Tommy Ringart. Foto: Jonas Eriksson

Mindfulness har flyttat in på jobbet. Google, Ikea, IBM, Nordea är bara några av de företag som hakat på trenden. DN besökte läke­medelsföretaget Roche som avsatt tid för avslappning för sina anställda.

Ett konferensrum i Roches Sverige-kontor i Liljeholmen har skylten ”mindfulnessövning pågår” utanför dörren. Inne i rummet sitter sex medarbetare från olika avdelningar med slutna ögon och lyssnar på en inspelad mjuk röst som pratar om att slappna av. Rösten vill att deltagarna ska vara ”medvetna om de fysiska sensationerna som är förknippade med andetagen”, att de ska observera sin andning utan att kontrollera den och att de ska räkna sina andetag, fram och tillbaka. Orden manar till koncentration. Rösten övergår snart i tystnad. Det enda som hörs är enstaka andetag.

Utanför rummets händelselöshet pågår Roches normala vetenskapliga och rigorösa verksamhet, kliniska prövningar, med krav på leverans, ofelbarhet, patientsäkerhet – strikta tidsgränser som ska hållas till Läkemedelsverket, prissättningsmyndigheter eller till huvudkontoret i Schweiz.

– Vi ville hjälpa våra medarbetare med att skapa balans i mängden av arbetsuppgifter och även det som sker på hemmafronten. Eftersom vi är ett företag som dagligen arbetar med medicinsk vetenskap visste vi också att det var viktigt att det vi gjorde inte var flummigt på något sätt, säger Hans Brobäck, hr-chef på svenska Roche.

Genom företagshälsan Previa hittade Roche en företagsanpassad variant av mindfulness som kallas CBMT. Metoden har sedan förts in på företaget i form av åtta veckor långa kurser där personalen fick lära sig avslappning. Hittills har kurserna varit överbokade.

– Människan är inte särskilt bra på att göra flera saker samtidigt, så kallad multitasking. Mindfulness har gjort det möjligt för flera anställda att stanna upp, ta korta pauser och fokusera på en sak i taget. Jag tror också att mindfulness gjort oss mer inåtlyssnande, lyhörda och toleranta, säger Hans Brobäck.

Är det lönsamt?

– Det har förstås kostat pengar, men jag vet att det har hjälpt våra medarbetare. Och även om vi alltid haft låga sjuktal vill jag tro att vi nu fått ännu lägre, säger Hans Brobäck.

Roche är bara en i raden av framgångsrika företag i Sverige som under de senare åren öppnat dörren för mindfulness. På företaget Tenant & Partner, som arbetar med att ge rådgivning om lokalisering till företag, är mindfulness obligatoriskt för ledningsgruppen.

– Vi är övertygade om att mindfulness hjälper den enskilde individen och oss som organisation att bli vänligare, friskare och smartare, -säger Torbjörn Eriksson vd för Tenant & Partner.

Inne i mötesrummet på Roche har det gått åtta minuter. Den inspelade rösten hörs igen och uppmanar kollegerna runt bordet att komma tillbaka. Responsen på tio minuters avslappning är genom-gående positiv.

– Jag tycker att jag sover bättre - sedan jag började, säger Ann-Cathrine Ekenberg, marknadsassistent.

– För mig som har många duktiga flickor på axlarna har mindfulness varit otroligt viktigt. Jag upptäcker och reflekterar över saker på ett helt annat sätt, säger Yvonne Björklund, utbildad sjuksköterska och som arbetar med läkemedelssäkerhet.

Finns det några nackdelar?

– Nej, det gäller bara att prioritera, säger Yvonne Björklund.

Fakta.Mindfulness på jobbet

CBMT står för ”Corporate based mindfulness training”. Metoden utgår från kända utmaningar i arbetslivet som snäva tidsgränser, fulla mejlkorgar och höga prestationskrav. Även om mindfulness utgår från österländska traditioner är CBMT mer förankrat i neurologi och psykologi.

Källa: DN/Potential Project

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.