Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Minutiös planering inför intensivt sommarkollo

Kollo på Barnens ö ska vara roliga och peppande dagar, med andra barn och trygga vuxna. Alla ska få nya, positiva erfarenheter. Det kräver lyhörda ledare - som ska gilla såväl minutiös planering som ett intensivt liv i ett stort tajt kollektiv.

– Klarar man inte nära samarbete med mycket kommunikation och att bo och leva tätt ihop så ska man nog inte jobba på kollo, konstaterar Mattias Åsén, själv inne på sin nionde sommar som ledare, sin sjätte som föreståndare för Granliden och nu även koordinator för flera Barnens ö-kollon.

En annan gemensam nämnare för ledarna i Barnens ö:s numera drygt sekellånga koloniverksamhet är att de tycker barn är kul.

– Vi förväntar oss att det kommer kluriga barn, också sådana som behöver lite extra stimulans och uppmärksamhet. Och vi förbereder oss i månader för att kunna ta hand om alla på bästa sätt, säger Mattias Åsén.

Minst två tolvdagarsperioder men helst inte mer än tre gäller för ledarna på Vretarna, medan en del andra av de 400–500 företrädesvis unga som varje sommar är med och tar hand om sammanlagt cirka 4 000 barn på Barnens ö stannar hela sommaren.

– Men man kan behöva hinna vara lite ledig själv efter det här, tycker Siri Blackman, inne på sin tredje säsong som föreståndare för musikkollot Uddis på Vretarna.

För ett antal år sedan tillbringade jag själv en lång sommar just på Vretarna. Husen är lite slitnare. Solen glittrar i vattnet, försommargrönskan och lupinernas färgprakt tar nästan andan ur en, bromsarna surrar och barnen leker och stojar. Men kolloperioderna har blivit betydligt kortare, och ledarna har höga krav på sig att se och stimulera alla barn.

Flera av gårdarna har numera temakollon. På Backis och Uddis här på Vretarna är det musikkollo, med målsättningen att väcka barnens intresse, få dem att våga ta plats och prova nya uttryckssätt. Från öppna dörrar och fönster hörs förstärkta gitarrackord, i ett förråd för uteleksaker skymtar fler instrument.

Förhoppningen är att alla ska få med sig nya upplevelser som får dem att växa.

Många som kommer hit har aldrig förut vågat gå upp på en scen, konstaterar Siri, som är 27, och resten av året läser till gymnasielärare, sjunger i gospelkör och spelar i band.

– Då är det skönt att ha några dagar på sig. I slutet har många vågat prova på något nytt. Förhoppningen är att alla ska få med sig nya upplevelser som får dem att växa.

Att vara ledare är verkligen inte bara en lek, påpekar Mattias Åsén. Ledarna ska se till att barnen har roligt, de ska vara vuxna förebilder och erbjuda trygghet och gemenskap i allt som händer på kollo, och stärka barnens självkänsla.

– Många tror kanske att vi bara hänger lite med barnen, badar och leker någon lek, men hela vistelsen är totalstrukturerad från morgon till kväll, och alla aktiviteter noga genomtänkta utifrån den specifika gruppen barn, säger Mattias Åsén.

Med åtta ledare, en kock och eventuella extra resurspersoner på 40 barn finns många professionella ögon och öron som observerar.

Foto: Magnus HallgrenKolloledarna på Barnens ö. Foto: Magnus Hallgren

Patrick Konde, som också är föreståndare på musikkollot Uddis och annars studerar antropologi i Uppsala, tycker om att få se möten mellan barn som annars inte träffas i bostads- och skolsegregationens Stockholm.

– Det känns kul att få vara med och skapa en så viktig verksamhet. En gång frågade jag ett barn vad han tyckte var det bästa med kollo. Trygga vuxna blev svaret. Då känns det som att vi har lyckats.

Läs mer: Svårt att nå nya kollobarn från Rinkeby och Skärholmen

De flesta ledarna är i 25-årsåldern, men en del har svårt att slita sig även sedan de fått fasta jobb. Vissa tar med sig småbarn. Många har blivit par på kollo. Någon har jobbat sedan 1980-talet.

Mattias sju år äldre syster var kolloledare och han väntade otåligt på att själv bli tillräckligt gammal. Han tycker att det bästa med kollo är att ingen behöver fundera över dagliga småval och måsten.

– Jag tror att det gör rätt häftiga saker med både barn och vuxna. Då kan man ägna sina tankar åt annat och öppna sinnena och prova nya saker.

Vill du bli kolloledare?

På Barnens ö utanför Norrtälje har sommarkoloniverksamhet bedrivits för Stockholms barn sedan 1912.

Vill du jobba som ledare här måste du ha fyllt 20, ha erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar, och inte ha någon anmärkning i belastningsregistret.

Några rekryteras via kontakter. Men det går också att skriva in sig i Stiftelsens Barnens Dags databas för intresserade, varifrån majoriteten får sin anställning. Målet är en lika stor bredd bland ledare som i barngrupperna, för att möta barnens behov efter deras förutsättningar.

Intervjuerna görs på våren, men besked brukar komma först i mitten av maj, när det står klart hur många barn som kommer.

Lönen följer en fast trappa beroende på utbildning och erfarenhet. Du arbetar på schema med bestämda pass.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.