Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Jobb & Karriär

Morgongympan ska göra att byggare orkar till pensionen

Förtidspensionering är dubbelt så vanlig i byggbranschen som i andra kåren. På Skanskas arbetsplats vid Sergels torg inleds arbetsdagen med gymnastik.
Förtidspensionering är dubbelt så vanlig i byggbranschen som i andra kåren. På Skanskas arbetsplats vid Sergels torg inleds arbetsdagen med gymnastik. Foto: Roger Turesson

Stretch & flex, morgongympa 06.30 i grupp på bygget. Det är rutinen för Skanskas personal på byggarbetsplatser över hela Sverige och ute i världen.

Kroppen får en mjukstart inför dagens hårda jobb och risken för förslitningsskador minskar.

Kroppsbyggare hör man ofta om i träningssammanhang. Men att så många byggnadsarbetare, både hos Skanska och hos andra byggjättar, faktiskt inleder sin arbetsdag med skadeförebyggande morgongympa är inte lika bekant.

Byggjobbet är tungt och sliter på muskler och leder. Branschen har ungefär 50 procent högre skadefrekvens och fler anmälda arbetssjukdomar på grund av belastningsskador än övriga arbetsmarknaden. 

Men nu ska byggbranschen inte längre vara en ”Tarzanbransch”. För Skanska kom inspirationen från USA. Där var morgongymnastiken i gång sedan länge, och belastningsskadorna halverades sedan uppvärmningen gjorts till daglig rutin.

– Ett bra sätt att få i gång både kroppen och knoppen, tycker 26-årige Magnus Ljungberg, som arbetar för Skanska runt Sergels torg.

– Särskilt under vinterhalvåret, när det är kallt och många suttit still länge under resan till jobbet.

På hans jobb är det morgonuppvärmning nästan varje dag, på betald arbetstid i anslutning till morgonmötet 06.30. Antingen 15 minuter med musik och inspelade instruktioner, eller, ibland så här i sommarvärmen, en enklare variant med bara töj och sträck.

Ett tjugotal medarbetare mellan 26 och 60 är med. I början var det inte helt lätt för Skanska att övertyga alla medarbetare om fördelarna, många stod med armarna i kors och undrade vad det handlade om. På en del arbetsplatser tycker några fortfarande att gympan är tramsig. Men i dag är uppvärmningen ett uppskattat inslag på de flesta byggen. På många arbetsplatser gympar tjänstemän och yrkesarbetare gemensamt.

Vid Sergels torg är alla med.

– På ett annat ställe där jag jobbade valde en del att gå runt huset i stället, men inte här, säger Magnus Ljungberg.

Projektchefen Gustaf Ossmer instämmer. Så fort någon vill leda passet brukar alla uppskatta det.

– När vi kör så kör alla. Vi försöker göra det varje dag.

Utöver själva uppvärmningen blir morgongympan ett sätt att mötas. På stora projekt kan det vara det enda tillfälle under dagen då man kan ses och byta några ord med alla kolleger.

Under Skanska Safety Week i april lyckades man samla 150 byggare som gympade på Sergels torg.

I Sverige införde Skanska morgonuppvärmningen i liten skala redan runt 2002, med målsättningen att alla skulle kunna nå pensionsåldern utan att vara helt utslitna. Då hade JM och NCC redan kommit i gång.

När tidningen Byggnadsarbetaren för ett och ett halvt år sedan kartlade de olika byggjättarnas friskvård fick JM bästa betyg. Där har man hållit på längst och där deltog 2014 nio av tio i dagligen i uppvärmningen. JM-gympan är obligatorisk, många ledare har utbildats.

På vissa orter, som i Uppsala, finns incitamentet att gympan är en komponent i lagackordslönen: om alla är med på gympan så syns det i allas plånböcker.

Cecilia Björkryd, chef för arbetsmiljöutveckling hos Skanska, säger att företaget flera gånger diskuterat att göra gympan obligatorisk, till exempel via lagackordslönen.

– Men risken är att det slår fel, att den som inte kan eller vill vara med känner ett tvång. Tanken är att det här ska vara lustfyllt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.