Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Jobb & Karriär

Nätverka dig till drömjobbet

Sociala medier, nätverkande och tips från egna medarbetare. Så rekryterar attraktiva IT-bolag nya medarbetare.

– Vi tror att smarta duktiga människor känner andra smarta duktiga människor, säger Martin Eriksson från Google.

Många studenter drömmer om att jobba på välkända företag som Google, Microsoft eller King. DN jobb har ringt runt till ett antal spännande IT-arbetsplatser för att ta reda på vad som krävs för att få jobb hos dem.

– Vi rekryterar mycket med hjälp av interna referenser och genom andra nätverk. Studenter får vi kontakt med genom samarbete med universitet samt talangnätverk. Det går också att söka jobb hos oss via en jobbportal på vår hemsida, ­säger Martin Eriksson, rekryterings­ansvarig för Google i Sverige.

Samma rekryteringsteknik finns på flera av företagen som DN har pratat med. Många hittar också nya medarbetare genom sociala medier som Linkedin och Facebook.

Google ställer höga krav på sina nya medarbetare och tittar på fyra olika egenskaper.

– Den första är analytisk förmåga och problemlösning. Den andra kallar vi ”googliness” och det innebär att man är en grymt bra medarbetare som trivs i en miljö som hela ­tiden förändras, alltså att man passar in i vår företagskultur, säger Martin Eriksson och förklarar att Google också tittar på ledaregenskaper och rollrelaterade kunskaper, att man har den kompetens som krävs för de arbetsuppgifter man ska utföra.

– Anställningsprocessen går ut på fyra intervjuer med fokus på de fyra egenskaperna som jag nämnde ovan. Av intervjuerna rankas alla lika högt och det råder konsensus, alltså måste alla som genomför intervjun säga ja till kandidaten. Men det räcker inte, det slutgiltiga beslutet fattas centralt i USA, vilket gör processen objektiv. Vi anställer alltid långsiktigt och det kan ibland dröja flera år innan vi hittar rätt person för rätt roll.

Vilka är dina bästa tips till studenter som vill ha jobb hos er?

– Häng med i den digitala utvecklingen och försök skaffa relevanta erfarenheter genom sommarjobb och projekt. Bredda horisonterna och sök även tjänster internationellt. Se ditt cv som ditt enda ­pr-­dokument och gör det så bra som det bara går. Det är viktigt att undvika stavfel och se till att lyfta fram de erfarenheter som verkligen är ­relevanta för jobbet. Tidigt i karriären bör inte ditt cv vara mer än en sida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.